0
0
0

Види інсульту


Ішемічний інсульт

Зустрічається в 80% випадків. Частими причинами ішемічного інсульту головного мозку вважаються атеросклероз і потрапляння тромбу в артерії головного мозку. Коли клітинам не вистачає кисню, вони починають гинуть. Іноді артерії закупорюються бульбашками повітря або здавлюються в результаті пухлини або травми.

Як правило, інсульту цього типу схильні люди старше 60 років. Більшість таких пацієнтів страждають цукровим діабетом, порушенням серцевого ритму, вадами серця. Його викликають «атеротромботические бляшки», тромби в мозковій артерії, закривають кровотік в посудині. Порушення кровообігу також може відбутися на тлі проблем зі згортанням крові або тривалого і інтенсивного стресу. Куріння, надмірна вага, відсутність фізичних навантажень — найважливіші чинники ризику.



Після великого ішемічного інсульту 15-25% хворих помирають протягом місяця. У 18 % випадків настає повторний інсульт у наступні 5 років життя, якщо хворий припинив прийом профілактичних препаратів. Шанси вижити і зберегти функції організму залежать від якості екстреної медичної допомоги, лікування та подальшої реабілітації.

Геморагічний інсульт

Зустрічається рідше, ніж ішемічний інсульт, але становить велику небезпеку для людини. Поділяється на внутрішньомозкової та субарахноидальный. Перший зазвичай діагностують у пацієнтів у віці 45-60 років. Йому схильні хворі церебральним атеросклерозом, гіпертонічною хворобою, захворюваннями крові. В процесі внутрішньомозкового крововиливу розривається стінка артерії. Це може статися через аневризми (випинання стінки артерії), порушення цілісності судинної стінки внаслідок атеросклерозу. Спровокувати подібний інсульт може різке підвищення артеріального тиску.

Субарахноидальный інсульт — це крововилив в порожнину між м'якої і павутинної мозковими оболонками головного і спинного мозку, заповнений спинномозковою рідиною. Такого роду інсульт найчастіше виникає у пацієнтів 30-60 років. Серед причин: куріння, алкоголізм або разове вживання алкоголю або наркотичних препаратів в надмірних кількостях. Також факторами ризику вважаються артеріальна гіпертензія і надлишкова маса тіла.

На тлі геморагічного інсульту у пацієнта може розвинутися пневмонія, закупорка легеневих артерій та гостра серцева недостатність. Обмеження рухливості пацієнта після інсульту може призвести до таких ускладнень як застійні явища, тромбози, пролежні, затримка стільця, утворення контрактур і розвиток пневмонії.

Смертність становить 40-70%, а реабілітація пацієнтів вимагає більшого часу і більших зусиль, ніж у разі ішемічного інсульту.


Транзиторна ішемічна атака (ТІА)

ТІА — порушення мозкового кровообігу тривалістю від декількох хвилин до 24 годин, совпровождающееся пошкодженням невеликої ділянки мозку. У разі транзиторної ішемічної атаки на відміну від інсульту «затор» в посудині розсмоктується самостійно, без втручання лікарів. Але навіть тимчасове «перекриття кисню» загрожує важкими наслідками для тканин головного мозку. Особливо якщо воно відбувається неодноразово. Сукупний шкоду від транзиторних ішемічних атак може бути можна порівняти зі шкодою від одного «повноцінного» інсульту.

Транзиторні ішемічні атаки зазвичай відбуваються у людей старше 65 років. Це пов'язано з віковими змінами судин, а також з хронічними захворюваннями.

ТІА називають провісником ішемічного інсульту. Після першої ТІА протягом трьох місяців інсульт відбувається у кожного десятого пацієнта. Іноді інсульт відбувається протягом двох днів після ТІА.

Реабілітація після інсульту

Важливо почати реабілітацію в перші три місяці після інсульту. За цей час можна повернути половину основних функцій, у наступні 3 місяці – ще 20-30%. Бажано приїхати на реабілітацію відразу після виписки із стаціонару, так як крім занять людині потрібен догляд і спостереження фахівців.

Реабілітація, незалежно від тяжкості інсульту та його наслідків, повинна бути комплексною. У кожному випадку лікар складає індивідуальну відновну програму.


Реабілітація включає:

Відновлення руху (заняття з фізичним терапевтом, акватерапия, заняття на тренажерах, застосування сучасних методик: Бобат-терапія, Экзарта, метод PNF);

  • Повернення незалежності в побуті (заняття з ерготерапевтом в спеціально обладнаній тренувальної квартирі);
  • Відновлення мови та ковтання;
  • Складання меню з рекомендаціями лікаря;
  • Контроль артеріального тиску і лікарська терапія;
  • Гігієнічні процедури (у тому числі догляд за стомами і зняття стом);
  • Симптоматичне лікування (профілактика або лікування пролежнів, зняття больового синдрому тощо);
  • Відновлення контролю органів тазу;
  • Лікування депресивних станів, допомога психолога.

Супутні товари

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Paramed Indicator-X - це автоматичний тонометр із голосовим супроводом українською мовою. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та micro U..

1 584.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Paramed One-X - це базовий автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, універсальною манжетою. Офіційна гарантія від виробника – 5 років. ..

1 023.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed Expert-X з блоком живлення

Тонометр автоматичний Paramed Expert-X з блоком живлення

Paramed Expert-X - це універсальний автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та USB type-c портом. Офіційна гаранті..

1 230.00грн.