0.00грн.
Зробити замовленняЗдорове
харчування при цукровому діабеті
Добре знати, що ви все ще можете їсти їжу, яку любите,
намагаючись харчуватися здорово. Просто обирайте натуральну їжу з високою
поживною цінністю. Найважливіше при діабеті – це стежити за кількістю
вуглеводів, які ви споживаєте, і регулярно перевіряти рівень цукру в крові!
Вибір здорової їжі
Можливо, вам доведеться внести деякі зміни в
те, що і скільки ви їсте, але експерти з харчування запевняють, що ваш вибір
все ще величезний!
• Урізноманітнюйте! Їжте багато різних видів їжі - не занадто багато однієї й тієї ж їжі.
• Збалансовуйте! Робіть кілька прийомів їжі протягом дня і не пропускайте жодного.
• Обирайте!
Овочі, цільнозернові продукти, фрукти, знежирені молочні продукти, корисні жири
та нежирне м'ясо або риба – є багато різних продуктів, які підходять вам.
• Надихайтеся! Є багато кулінарних сайтів, блогерів або навіть книг з багатьма ідеями
для збалансованого харчування та рецептами, які мають чудовий смак, а також
містять інформацію про їхню харчову цінність.
Вуглеводи – що вам слід знати!
Вуглеводи – це поживні речовини, які
забезпечують більшу частину енергії для вашого організму. Тому вони дуже
важливі, коли йдеться про здорове харчування! Існують різні типи вуглеводів,
які по-різному впливають на рівень цукру в крові (швидко чи повільно). Це
означає, що вам потрібно стежити за типом та кількістю вуглеводів, які ви
споживаєте.
Вуглеводи – цукри, крохмалі та клітковина
Існує три основні природні типи вуглеводів:
цукри, крохмалі та клітковина. На упаковці харчових продуктів, які ви купуєте,
часто є етикетка з інформацією про харчову цінність. Вона надає вам інформацію
про кількість різних поживних речовин у харчових продуктах: вуглеводи, жири,
білки, вітаміни тощо. На цій етикетці «загальна кількість вуглеводів» містить
усі три типи вуглеводів – це число, на яке слід звернути увагу, коли ви рахуєте
вуглеводи!
![]() |
1. Цукри (також називаються простими
або швидкодіючими вуглеводами).
Цукри є найменшими будівельними блоками всіх
вуглеводів. Через свій малий розмір вони легко потрапляють у кров і підвищують
рівень цукру в крові. Природні цукри присутні, наприклад, у фруктах і молоці.
Доданий цукор використовується для приготування консервів (наприклад, фрукти в
сиропі) або під час випікання тортів і печива.
2. Крохмалі (також називаються
складними вуглеводами).
Крохмаль складається з багатьох цукрових
будівельних блоків, з’єднаних між собою. Крохмаль трохи довше підвищує рівень
цукру у крові. Прикладами продуктів, багатих на крохмаль, є:
• Злаки, такі як пшениця, овес та рис, а також
хлібобулочні вироби, такі як хліб.
• Крохмалисті овочі, такі як картопля,
квасоля, горох та кукурудза.
• Сочевиця, нут та інші сушені боби.
3. Клітковина
Харчова клітковина складається з
неперетравлюваних частин рослинної їжі. Її зовсім немає в продуктах тваринного
походження, таких як м'ясо, риба, яйця та молоко. Рослинні продукти з великою
кількістю клітковини включають:
• Цільнозернові злаки, цільнозерновий хліб та
цільнозернові макарони.
• Овочі та фрукти, зокрема ті, які ви їсте
цілими (включаючи їхню шкірку).
• Бобові, такі як квасоля, горох та сочевиця
(вони також є гарним джерелом білка!).
• Горіхи, такі як волоські горіхи, арахіс,
бразильські горіхи та мигдаль (вони містять корисні жири, але слідкуйте за
кількістю калорій, які вони містять!).
Рахуйте вуглеводи
Залежно від того, скільки різних типів
вуглеводів ви споживаєте, рівень цукру в крові підвищуватиметься швидко або
повільно. Тому підрахунок вуглеводів – це хороший спосіб контролю рівня цукру в
крові.
Вам цікаво, скільки вуглеводів ви споживаєте?
Почніть рахувати вуглеводи у своїх стравах, напоях та закусках зараз! Етикетка
харчової цінності показує, скільки вуглеводів містить їжа. Для продуктів без
етикеток, таких як свіжі продукти, ви можете оцінити кількість вуглеводів, які
вони містять.
Якщо ви записуєте споживання вуглеводів та
рівень цукру в крові до та через дві години після їжі, ваш лікар зможе
побачити, як ваш організм реагує на різні прийоми їжі, і відповідно спланувати
ваше індивідуальне лікування.
Інші поживні речовини
Ваші страви також містять жири та білки, проте
їхній вплив на рівень цукру в крові неможливо точно передбачити. Зазвичай їх не
потрібно відстежувати. Будь ласка, зверніться до свого лікаря, якщо ви
вважаєте, що жир та/або білок у ваших стравах мають великий вплив на контроль
рівня цукру в крові.
«Гарвардська тарілка»* – простий метод
За допомогою цього простого методу
контролювати рівень цукру в крові та втрачати вагу легко! Просто заповніть
половину своєї тарілки фруктами та некрохмалистими овочами (тобто – не
картопля!), багатими на клітковину. На іншу половину своєї тарілки ви кладете
рівні порції їжі, багатої на білок (м’ясо, риба тощо), та крохмалистої їжі (цільнозернові
злаки, картопля тощо). Рахувати не потрібно!
Здорове пиття
Подумайте також про напої – вони також можуть
впливати на ваш рівень цукру в крові.
• Підтримуйте водний баланс! Чиста вода – ваш
найкращий вибір.
• Ви любите чай та каву? Якщо ви п'єте їх
чорними та без цукру, вони можуть сприяти здоровому харчуванню.
• Перейдіть на дієтичні напої! Більшість із
них не містять цукру, тому вони не мають прямого впливу на рівень цукру в
крові.
Контроль рівня цукру в крові важливий!
Контроль рівня цукру в крові – найважливіший
спосіб перевірити, наскільки добре ви контролюєте свій діабет! Рівень цукру в
крові можна виміряти за допомогою глюкометра. Ви просто берете краплю крові,
проколюючи палець, і глюкометр показує, скільки цукру міститься у вашій крові
на даний момент. Таким чином, ви можете перевірити, чи знаходиться рівень цукру
в крові в межах здорового діапазону.
Правильне лікування діабету
Для успішного лікування діабету рівень цукру в
крові слід підтримувати в межах норми за допомогою своєчасних ін'єкцій
правильної дози інсуліну (якщо вам призначили таке лікування). Однак те, що ви
їсте, періоди без їжі, та рівень вашої фізичної активності можуть призвести до
того, що рівень цукру в крові стане занадто високим або занадто низьким.
Якщо рівень цукру підвищується занадто високо
(гіперглікемія) і залишається високим, існує ризик постійного пошкодження
органів та інших ускладнень.
Якщо рівень цукру падає занадто низько
(гіпоглікемія), ви можете навіть втратити здатність нормально мислити та діяти.
Запитайте свого лікаря про ваш індивідуальний
цільовий діапазон рівня цукру в крові.