0
0
0

Стетоскоп, фонентоскоп або стетофонентоскоп: в чому різниця?



Напевно, багато хто приходячи на прийом до лікаря задавалися питанням: "Як називається штука, яка висить на грудях у доктора і яку він прикладає нам до груди та спини?"

Так от, зараз вона називається стетофонендоскоп.

А де ж стетоскопи і фонендоскопи? Що це? Навіщо вони? Давайте звернемося до історії.

Історія походження стетоскопа і фонендоскоп

 

Вперше стетоскоп з'явився завдяки лікарю Наполеона Бонапарта. Звали лікаря Рене Лаеннеком. Було це в 1816 р. Якось раз йому довелося приймати молоду дівчину. І, чи то, щоб пощадити сором'язливість дівчини, чи то з міркувань зручності (у дівчини були пишні форми), доктор вирішив спробувати прослухати тони серця згорнувши в трубочку нотні аркуші стояли поруч на фортепіано. І, о диво! У нього це вийшло! Більше того, чутність навіть покращилася! Ці ноти згорнуті трубочкою і стали прообразом першого стетоскопа (від грецького stethos - груди, і skopeo - спостерігаю). (Хоча, справедливості заради варто відзначити, що про подібну провідності звуків крізь вузькі предмети було відомо ще в стародавньому світі).

 

Через майже 100 років, на початку XX століття, відомий російський хірург Н.С. Коротков створив перший у світі фонендоскоп надівши мембрану на розтруб (від грец. phone - «звук», endon- «всередині» і skopeo- «спостерігаю»). Пізніше ці прилади були вдосконалені і об'єднані в стетофонендоскоп, який на сьогодні повсюдно використовується в медичній практиці.

 

А що ж, стетоскопов і фонендоскопів на сьогоднішній день не існує? І в чому ж відмінність між стетоскопом і фонендоскопом? Або ж це одне і те ж?

До речі, а ви знаєте, де абсолютна більшість людей бачать вперше фонендоскоп в його оригінальному вигляді? У мультфільмі "Айболит"

Пізніше ці прилади були вдосконалені і об'єднані в стетофонендоскоп, який на сьогодні повсюдно використовується в медичній практиці.

А що ж, стетоскопов і фонендоскопів на сьогоднішній день не існує? І в чому ж відмінність між стетоскопом і фонендоскопом? Або ж це одне і те ж? Давайте по-порядку.

 

Стетоскоп і фонендоскоп: в чому різниця?

 

Мембрана стетоскопа заглушає всі нижні тони, але дозволяє відмінно вислуховувати верхні. Це необхідно при прослуховуванні тонів серця і кишечника.

Фонендоскоп навпаки, дозволяє добре прослуховувати високочастотні звуки, але робить практично не чутними низькі тони. Це необхідно для аускультації судин і легенів.

Тобто, фонендоскоп покращує "чутність" звуків, а стетоскоп дозволяє чітко розчути тони.

На сьогоднішній день одностороннім фонендоскоп, в основному, комплектуються механічні тонометри. Стетоскопи в чистому вигляді (тобто без можливості використовувати мембрану) використовуються тільки в акушерській практиці для прослуховування серцебиття плоду.

 

У медичній практиці переважно використовується стетофонендоскоп.

 

Купити фонендоскоп і  стетофонендоскоп можна в нашому інтернет магазині.

 

 

 

Будьте здорові! А ми вам у цьому допоможемо.

Супутні товари

Стетоскоп PARAMED з односторонньою головкою

Стетоскоп PARAMED з односторонньою головкою

Стетоскоп Paramed з односторонньою головкою - універсальний прилад, що дозволяє прослуховувати тони високої і низької частоти. Зручний при прослуховуванні тонів Короткова і вимірі артеріального тиску...

149.00грн. 165.00грн.

Стетофонендоскоп PARAMED з двосторонньою головкою

Стетофонендоскоп PARAMED з двосторонньою головкою

Особливості стетоскопа PARAMED з двосторонньою головкою Професійний стетофонендоскоп з двостороннім головкою підходить для прослуховування всіх органів. Підходить для лікарів та середн..

177.00грн. 195.00грн.

Стетоскоп Рапопорта PARAMED

Стетоскоп Рапопорта PARAMED

Стетоскоп Раппорта Paramed - призначається для прослуховування тонів легенів і серця. Завдяки багатоцільовому стетоскопу з високою чутливістю легко вдається визначати низькі і високі тони, навіть найс..

384.00грн.