0
0
0

Гіпоглікемія у дітей



Діабет у дитини — це завжди стрес для нього, батьків і всієї родини. Страх і збентеженість можуть посилитися, коли дізнаєшся про можливість нападів гіпоглікемії. На перший погляд, ноша здається непідйомною. Додатковий догляд за дитиною ускладнює і без того непрості моменти виховання.

Якщо у вашої дитини діагностували діабет, пам'ятайте — ви зовсім не самотні. У світі зафіксовано мільйони випадків захворювання, і з кожним роком статистика все більше пригнічує. Але з цим можна жити повноцінним і щасливим життям! Головне — дотримувати рекомендації лікаря і внести правильні корективи в повсякденний режим.

Не варто переживати за ймовірності нападу у вашої дитини. Короткі епізоди цього стану — нормальне явище, з яким успішно справляється більшість діабетиків. Змиріться з тим, що навіть при ретельному контролі гіпоглікемія може спіткати кожного. Важливо, щоб ви і ваша дитина були до цього готові.


Симптоматика гіпоглікемії у дітей

Гіпоглікемія — це стан, при якому різко падає рівень цукру в крові. Причин нападу може бути багато, в тому числі пропуск прийому їжі або занадто висока доза інсуліну. Впоратися з цією загрозою досить легко, але симптоми можуть бути неприємними. Тому треба діяти швидко і злагоджено вже при появі перших ознак.

У випадку з дітьми все ускладнюється тим, що дитина може не звертати уваги на зміни у своєму стані. Діти часто ігнорують або не помічають перші симптоми. Тому завдання батьків — регулярно вимірювати рівень цукру і слідкувати за самопочуттям свого чада.

Гіпоглікемія дає про себе знати наступним чином:

  • слабкість;
  • запаморочення;
  • рясне потовиділення;
  • сильний голод;
  • головний біль;
  • дезорієнтація в просторі.
  • замутненное зір.


Гіпоглікемія може бути різного ступеня тяжкості. При прояві симптомів бажано відразу перевірити рівень цукру, а потім повторити завмер вже після їжі.

Що робити під час нападу гіпоглікемії

Якщо є підозра на низький цукор, ваш головний ворог — це страх і паніка. Треба заспокоїти дитину і без зайвої суєти зробити необхідні дії. Не забувайте про емоційну підтримку, яка важлива не менше, ніж медична допомога. Після нападу у дітей часто спостерігається апатія — не пускайте це на самоплив.

Гіпоглікемія зустрічається не тільки у діабетиків, але і у здорових людей. Тому важливо проінформувати всіх своїх близьких про головні принципи надання першої допомоги. Головне завдання під час нападу — підняти рівень глюкози до нормальної позначки.

Що можна зробити:

  • з'їсти щось солодке або спеціальну таблетку глюкози;
  • випити склянку солодкого напою, наприклад, фруктового соку;
  • скористатися набором глюкагону, якщо напад виявився важким;
  • при втраті свідомості — викликати дитині швидку допомогу.



Через 10-15 хвилин після виконаних дій потрібно виміряти рівень глюкози і переконатися, що він прийшов у норму. На повну нормалізацію стану піде іще деякий час. Важливо забезпечити дитині спокій, запропонувати сісти і розслабитися.

Зрозуміло, завжди є винятки з правил, унікальні особливості організму та індивідуальні методи лікування. Обговоріть конкретні дії при гіпоглікемії (у вашому випадку) з лікуючим лікарем.

Зниження рівня цукру вночі

Вміст глюкози в крові може коливатися навіть під час сну. Бувають ситуації, коли гіпоглікемія застає діабетика прямо серед ночі.

Фактори, що впливають на рівень цукру в нічний час:

  • кількість вуглеводів, з'їдених перед сном;
  • характер і тривалість вечірньої фізичного навантаження;
  • дозування і тип інсуліну.


Щоб уникнути серйозних наслідків, слід використовувати глюкометр безпосередньо перед сном. Так ви точно будете впевнені, що ніч пройде спокійно. Для дітей бажано вибирати моделі з сучасною системою проколювання пальця. Наприклад, як у швейцарському глюкометрі Contour Plus One. Прокол здійснюється за допомогою зручної ручки-пістолета і найтонших голок. Для проведення аналізу достатньо невеликий краплі крові.

При використанні Contour Plus One прокол настільки несуттєвий, що на пальці не залишається слідів. Дитина не відчуває болю під час проколу, що особливо важливо для чутливих малюків.

Завжди напоготові

Нікому не хочеться спостерігати за дитиною в стані гіпоглікемії. На жаль, з цим доведеться змиритися і привчити себе спокійно реагувати. Не потрібно панікувати або шукати винних, просто вивчіть всю необхідну інформацію та озбройтеся знаннями. Проінформуйте всіх домочадців, вихователів і вчителів. Якщо дитина ходить на додаткові гуртки або в спортивну секцію — розкажіть про гіпоглікемії тренеру.

У вашому будинку відтепер завжди повинні бути під рукою солодощі або таблетки глюкози. Покладіть в кишеню або сумку дитини просту цукерку або шматочок шоколадки. Навчіть дитину і всіх оточуючих розпізнавати симптоми зниження цукру. Визначити чіткий порядок дій і зробіть так, щоб він увійшов в звичку.

Зробіть так, щоб напади гіпоглікемії не викликали у дитини страх. Поясніть в зрозумілій або ігровій формі, що з цим легко впоратися з допомогою цукерки або таблетки. Але не забудьте пояснити, наскільки важливі ці прості, здавалося б, дії.

Супутні товари

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Як відрізнити оригінальну продукцію ТМ Контур Плюс від контрафактної   Оригінальна сертифікована продукція – це гарантія належного зберігання і транспортування, завдяки чому тест-смужки збе..

246.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.