0
0
0

Діабет 1 типу



Про діабеті чув кожен, але мало хто толком розбирається в особливостях цього поширеного захворювання. Ще менше людей знає, що є три форми діабету: гестаційний, діабет першого і другого типу. Ви напевно чули уривки інформації, з яких запам'ятали основні терміни: цукор у крові, інсулін і, наприклад, гіперглікемія. У цій статті ми розкладемо по поличках діабет 1 типу, щоб ви могли краще зрозуміти людей, які страждають від цієї недуги. Причини і симптоми захворювання повинен знати кожен чоловік! Це важливо для своєчасної діагностики та профілактики діабету. 

У нашому організмі відбуваються сотні біохімічних процесів одночасно. Діабет безпосередньо пов'язаний з рівнем цукру в крові і виробленням інсуліну. Захворювання виникає, коли організм більше не може контролювати кількість інсуліну і, відповідно, глюкози.

Причина діабету першого типу

Шлунок переробляє їжу і розщеплює її на окремі елементи. Глюкоза, яку організм отримує з їжі, необхідна йому для енергії і підтримки життєво важливих процесів. Цукор (глюкоза) проходить довгий шлях від кишечника в кожну клітинку тіла. Щоб цукру не надходило занадто багато або мало, підшлункова залоза виробляє інсулін — фермент, який контролює рівень глюкози в крові. Захворювання викликане руйнуванням клітин підшлункової залози, у результаті чого вона не може виконувати свої функції в повній мірі. Якщо підшлункова виробляє недостатньо інсуліну, лікарі діагностують діабет першого типу.


Профілактика діабету першого типу

Стрес, ожиріння, пасивний спосіб життя — головні причини захворювання. Щоб не допустити розвиток діабету, важливо регулярно займатися фізичними вправами. Здорове харчування — ще один значущий фактор. Але навіть фізично здорова людина може потрапити у зону ризику. На жаль, генетична схильність відіграє не менш важливу роль. 



Контроль захворювання

Незважаючи на неможливість повного зцілення, діабет 1 форми можна і потрібно лікувати. Тисячі діабетиків по всьому світу справляються з цією недугою і ведуть активний спосіб життя. Щоб рівень цукру не зростав до критичної позначки, хворому необхідні регулярні ін'єкції інсуліну. 


Рівень глюкози у діабетика змінюється зовсім не так, як у здорової людини. Він різко підвищується через з'їденої їжі, знижується після фізичного навантаження. Регулярний контроль рівня глюкози дозволяє розрахувати потрібну дозування інсуліну, скорегувати свій раціон і вчасно звернутися до лікаря. Контроль глікемії здійснюється за допомогою спеціального пристрою — глюкометра. 

Глюкометр — це простий прилад для домашнього використання. Людина може брати аналіз крові самостійно, не докладаючи особливих зусиль. Спеціальний "пістолет" з голкою робить микропрокол, а потім крапля наноситься на тест-смужку в глюкометрі. Апарат зчитує хімічну реакцію і виводить результат на екран. 

Усереднена загальноприйнята норма цукру в крові: 4-7 ммоль/л. натщесерце і 5-9 ммоль/л через 90 хвилин після прийому їжі. 

Використання глюкометра — невід'ємна частина життя діабетика. Він повинен розуміти свій організм і контролювати, які процеси в ньому відбуваються. Сучасні апарати набагато спростили цей щоденний ритуал. Так, наприклад, Contour Plus One — яскравий приклад точного і зручного глюкометра.

Нижче ми розглянемо, чим відрізняється гіпоглікемія (низький рівень цукру) від гіперглікемії (дуже високий). 


Що таке гіпоглікемія?

У медицині гіпоглікемія означає стан, під час якого рівень глюкози падає до позначки нижче 4 ммоль/л. Причинами цього процесу можуть стати:


  • занадто велика доза інсуліну, що вводиться через ін'єкцію;

  • пропуск прийому їжі;

  • мало вуглеводів у раціоні;

  • надмірна або позапланова фізична активність;

  • вживання наркотичних речовин.


Що таке гіперглікемія?

 Гіперглікемія - це стан, при якому глюкоза перевищує норму в 7 ммоль / л Основні причини різкого стрибка цукру:


  •  занадто маленька доза інсуліну;

  • надмірна кількість вуглеводів в раціоні;

  • незвично низька фізична активність;

  • стресовий стан;

  • алкоголь.


Діагностика захворювання

Перші почуття після діагностики діабету - це розгубленість або навіть шок.  Абсолютно нормально відчувати страх за власне здоров'я або стан своїх близьких.  Головне, розуміти, що це далеко не рідкість.  10% всіх діабетиків страждають від 1 форми захворювання.  У світі таких людей нараховується тисячі!

Ця форма захворювання характерна тим, що може проявитися в будь-якому віці.  Найчастіше 1 тип виявляють в дитинстві, від чого його некоректно називають "юнацьким".  Ще одна особливість - необхідність постійних ін'єкцій інсуліну (що не завжди є обов'язковим у разі 2 типу).

Захворювання проявляється досить різко, симптоми проявляються протягом декількох днів.  Прискорене сечовипускання, сухість у роті, постійна спрага - це перші ознаки.  При прояві симптомів необхідно відразу ж звернутися лікаря і здати необхідні аналізи сечі і крові.  Результати аналізів нададуть лікаря точну картину, виходячи з якої він зможе поставити діагноз.  Чим раніше буде поставлений діагноз, тим більше шансів позбутися симптомів недуги.

Супутні товари

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Як відрізнити оригінальну продукцію ТМ Контур Плюс від контрафактної   Оригінальна сертифікована продукція – це гарантія належного зберігання і транспортування, завдяки чому тест-смужки збе..

246.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.