0
0
0

Дієта при діабеті 2 типу



Статистика показує, що етнічна приналежність, характер харчування і фізичної активності — чинники, які безпосередньо впливають на ймовірність розвитку діабету 2 типу. Спосіб життя відіграє в цьому питанні ключову роль. При лікуванні діабету, як правило, основний акцент робиться саме на коригування харчування і зниження ваги.


Дані дослідних центрів показали, що за останні роки число діабетиків зростає з вражаючою швидкістю. При цьому доведено безпосередній зв'язок із зростанням випадків ожиріння. Лікарі наполягають: тільки здоровий спосіб життя здатний уберегти від діабету або підтримати нормальний стан вже після виявлення хвороби.

 

Дієта і діабет другого типу

Якщо у вас вперше виявлений діабет, перше завдання — це перехід на здорове і збалансоване харчування. Надмірна вага підвищує ймовірність залежності від інсуліну. Зайва вага — це «масло у вогонь» діабету, який і без того призводить до ряду порушень. Щоб підтримувати здоров'я на прийнятному рівні, потрібно повністю переглянути свій звичний раціон.

Три «кити», на яких ґрунтується дієта при діабеті другого типу:

Овочі

Дієтологи рекомендують робити акцент на овочах при складанні раціону. Точний розрахунок базується на інформації про поле/віці/ваги людини та інтенсивності навантажень. В середньому для людини в день рекомендуються наступні норми:

  • до 30 хвилин фізичної активності в день: жінкам — 500 г овочів, чоловікам — 600 г овочів.
  • інтенсивні навантаження довше 30 хвилин в день: жінкам — до 800 м, чоловікам — до 1000 р.

Ненасичені жири 

Слово «жир» у багатьох зовсім не асоціюється з дієтою. Але невелика кількість поліненасичених і мононенасичених жирів — це важливий елемент раціону. Корисні жири підтримують нормальний рівень холестерину і служать профілактикою серцево-судинних захворювань. Зате насичені жири при діабеті рекомендується максимально скоротити. Ненасичені жири в достатній кількості можна знайти в горіхах, авокадо, жирній рибі і оливковій олії.

Виняток перероблених продуктів

Перероблені продукти містять велику кількість шкідливих речовин, службовців для продовження їх терміну придатності. Лікарі в один голос стверджують: відмова від таких продуктів харчування будь-якій людині піде на користь. Для діабетиків така їжа може бути небезпечною, адже вона має високий глікемічний індекс. Це означає, що споживання перероблених продуктів різко підвищує рівень цукру в крові.

 

Фізична активність у поєднанні з дієтою

Більшість діабетиків другого типу страждають від ожиріння або зайвої ваги. В таких випадках лікарі призначають не лише дієту, але й додаткову фізичне навантаження. Інтенсивність і тривалість активності повинна співвідноситися з щоденним раціоном. Чим більше навантаження, тим більше буде потрібно вуглеводів для поповнення енергії. При цьому потрібно враховувати вплив різних продуктів харчування на рівень глюкози в крові. Щоб організувати збалансовану дієту і підлаштувати її під спосіб життя, зверніться за допомогою до лікаря.

Низкоуглеводная дієта при діабеті другого типу

Помічено, що продукти з високим глікемічним індексом (ГІ) викликають різкий стрибок цукру безпосередньо після вживання. При цьому продукти з низьким ГІ засвоюються організмом довше, тому не призводять до непередбаченої гіперглікемії. Виходячи з цього, багато діабетики воліють низкоуглеводную дієту.

Не варто забувати, що кожен організм унікальний. Ті або інші продукти можуть по-різному впливати на рівень цукру. Щоб упевнитися в правильності складеної дієти, постійно використовуйте глюкометр. Зробіть завмер спочатку перед їжею, а потім через 1-2 години після. Так ви наочно дізнаєтеся, як різна їжа впливає на ваш організм. Не бійтеся часто використовувати глюкометр. Сучасні моделі, як Contour Plus One, зовсім не заподіюють дискомфорт під час вимірів. Прокол настільки незначний, що на пальці не залишається слідів. Для одного виміру приладу потрібна одна маленька крапля крові. Ви можете перевіряти цукор хоч кожну годину! Головне, мати під рукою запас ланцетів і тест-смужок. 

Болюсный інсулін

Базально-болюсный режим — це метод введення інсуліну, що імітує роботу підшлункової залози. При цьому ін'єкції проводяться не за суворим розпорядком (вранці і ввечері), а ситуативно залежно від прийому їжі. Режим передбачає ведення болюсного інсуліну перед їжею, щоб не допустити різкого стрибка цукру. Базально-болюсный режим дає певну свободу у виборі споживаних продуктів. Якщо ви дозволяєте собі зайві вуглеводи — просто коригуєте дозу інсуліну.

Супутні товари

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

551.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.