0
0
0

Діагностика діабету



Вивчивши симптоми діабету 1 та 2 типу, ви можете запідозрити захворювання у себе або своїх близьких. Якщо вас цікавить, як діагностувати діабет, відповіді знайдуться в нашій статті.

Методи діагностики діабету

Існує кілька методів діагностики діабету, кожен з яких спрямований на виявлення того чи іншого типу захворювання. Поширені симптоми хвороби легко розпізнає кожен лікар. Після невеликого огляду і опитування фахівець призначає необхідні аналізи. 

 

Аналізи крові та сечі

У більшості випадків достатньо класичної перевірки сечі і крові. Результати по крові покажуть, перевищує рівень глюкози допустиму норму. Якщо рівень підвищений, значить, цукор накопичується в організмі і не переробляється належним чином — це головний "тривожний дзвіночок". У такому разі призначають додатковий аналіз на HbA1C, який дозволить переконатися в попередньому діагнозі. 

Кетонові тіла в сечі — ще один сигнал, що свідчить про наявність захворювання. Як відомо, вони утворюються в результаті перетворення в енергію жирового прошарку обмін глюкози. 

Аналіз на HbA1C 

HbA1C — це коротке позначення для глікозильованого гемоглобіну. Вам не потрібно знати подробиці про всіх хімічних процесах, пов'язаних з HbA1C. Але якщо коротко, то це молекула в еритроцитах, яка з'єднується з глюкозою. З цього гемоглобіну лікарі можуть визначити середнє значення глюкози в крові за останні 12 тижнів. Аналіз вважається більш точним і достовірним, ніж простий аналіз крові.

Ідеальна норма HbA1C для здорової людини — до 5,5% (36 ммоль/л). Нижче ви побачите розшифровку всіх результатів: 
 

 до 6,0% (42 ммоль/л)  від 6,0 –до 6,5% (від 42 до 48 ммоль/л) понад 6,5% (48 ммоль/л) понад 6,6% (48 ммоль/л)
Діабет не виявлено Стан "преддиабета" або
підвищений ризик захворювання
Виявлений діабет (як правило
, другого типу) 
Хронічний діабет


Перед здачею аналізу HbA1C не потрібно готувати свій організм, результат не залежить від часу останнього прийому їжі. Єдиний нюанс: дослідження показали, що результати може трохи спотворити недавня хвороба. Тому бажано, щоб перед перевіркою пацієнт пройшов загальне обстеження організму. 

Якщо діагноз вже поставлений, і лікар визначив діабет, призначається аналіз ZnT8Ab. Це специфічна перевірка, результат якої допоможе виявити діабет першого типу (якщо такий є). 

 

Тест на толерантність  глюкози

Толерантність до глюкози — це показник чутливості клітин до інсуліну. Аналіз показує, здатний ваш організм нормально перетворювати цукор в енергію. Такий аналіз скорочено називають ГТТ. Найчастіше застосовується для перевірки на наявність гестаційного діабету у період вагітності.Проте, тест може використовуватися і при підозрі на діабет 1 або 2 типу.

 Процедура тестування:

  1.  Лікар бере зразок крові у пацієнта, який не їв і не пив мінімум 10 годин.
  2.  Пацієнту пропонують напій з високим вмістом глюкози і знову беруть зразок.
  3.  В протягом 2 годин кожні 30 хвилин знову беруться зразки.

 Ця процедура дозволить визначити, наскільки добре організм справляється з надходженням глюкози.

 Розшифровка результатів ГТТ:
 

  Кількість цукру в крові здорової людини   Діапазон, який свідчить про наявність діабету
 до 6 ммоль / л перед вживанням солодкого напою понад 7 ммоль / л перед вживанням солодкого напою
до 7,8 ммоль / л через 2 години понад 11 ммоль / л через 2 години


  Аналіз також показує порушення толерантності до глюкози, коли рівень цукру вище норми, але недостатньо, як для діабетика.  Такі граничні значення вважають ознакою стану "преддиабета".  У цьому випадку лікар рекомендує переглянути свій спосіб життя, коригувати раціон і збільшити фізичні навантаження.



 Прикордонні показники - ознака "преддиабета":

  •  від 6 до 7 ммоль / л перед вживанням солодкого напою
  •  від 7,9 до 11 ммоль / л через дві години

 Яким би не був результат тестів, пам'ятайте, що діабет - це не вирок!  З захворюванням можна і потрібно активно жити.  Якщо показники трохи вище норми, обов'язково прислухайтеся до порад фахівців.  Але навіть при нормальних результатах не забувайте про профілактику.  Правильне харчування, відмова від шкідливих звичок і заняття спортом - це надійний захист від будь-яких захворювань!

Супутні товари

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

551.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.