0
0
0

Діабет і подорожі



Подорожі — це завжди пригода, незалежно від мети поїздки. Якщо у вас діабет 1 або 2 типу, не поспішайте скасовувати відрядження або довгоочікуваний відпустку. Просто ваша підготовка до дороги буде трохи відрізнятися від звичайної. Ми зібрали для вас цінну інформацію про різні аспекти подорожей з поправкою на захворювання.

Діабет і автомобіль 

Діабет цілком сумісний з водінням автомобіля, але вимагає від людини більшої уважності. Перед тривалою поїздкою водій-діабетик повинен провести спеціальну підготовку і регулярно вимірювати рівень глюкози в крові.

Якщо ви тільки отримуєте права або продовжуєте термін їх дії, вимагається обов'язковий медичний огляд. Якщо у водія діабет, він повинен поінформувати про це страхову компанію. Якщо людина залежить від ін'єкцій інсуліну, про це інформується служба, яка видає водійські посвідчення. 


Низька сприйнятливість гіпоглікемії
Самий неприємний момент, який може статися під час подорожі, це різке падіння рівня цукру. На щастя. організм попереджає про гіпоглікемії заздалегідь. Людина відчуває певні симптоми: слабкість, тремтіння, пітливість, голод і т. п. Але бувають випадки, коли здатність організму "попереджати" про гіпоглікемії помітно погіршується. У більшості випадків це стосується людей, які страждають діабетом довгі роки.

Ризик феномену полягає в тому, що напад може застати зненацька прямо під час водіння. Щоб не допустити подібного інциденту, важливо проводити виміри з допомогою глюкометра перед виїздом, а краще — під час кожної зупинки. Краще використовувати прості і компактні апарати, якими зручно користуватися в дорозі. Наприклад, сучасна швейцарська модель Contour Plus One. 

Падіння рівня цукру за кермом

Гіпоглікемія може торкнутися людини з будь-яким типом діабету. Як же не допустити нападу прямо в час шляху? Варто нагадати, що напад загрожує високою ймовірністю ДТП. Тому, перед початком руху, неодмінно перевірте рівень цукру з допомогою глюкометра. 

Кілька рекомендацій з техніки безпеки:

  1. Якщо дорога належить довга, відразу заплануйте кілька зупинок. Під час кожного відпочинку використовуйте глюкометр, щоб переконатися, що цукор в межах норми. 
  2. Крім стандартної аптечки, а автомобілі діабетика повинні бути снеки з швидкими вуглеводами, солодощі або солодкі напої на випадок, якщо відчуєте себе погано.
  3. Якщо ви відчули ознаки падіння цукру, зупиніть автомобіль в найближчому безпечному місці. З'їжте таблетку глюкози або підготовлений продукт, дочекайтеся поліпшення і виміряйте рівень цукру в крові.


Зір водія-діабетика

На жаль, поступове погіршення зору — це поширена проблема серед діабетиків. Довгострокове ускладнення може торкнутися кожного, у тому числі власників автомобілів. Якщо у вас виявлено захворювання, регулярна перевірка зору — ваш прямий обов'язок. Відвідуйте окуліста не тільки з якоїсь причини, але й у профілактичних цілях. 

Якщо ви помітили, що стали погано бачити. негайно відкладіть будь-які поїздки і зверніться до лікаря. Використовуйте окуляри або контактні лінзи, підібрані фахівцем. Пам'ятайте, що від вашої уважності на дорозі залежить життя людей.

Картка діабетика

Медична картка або браслет на руку — це джерело інформації про стан і особливості захворювання. Такі картки рятували життя діабетикам безліч разів. Якщо ви відправляєтеся в поїздку в поодинці, завжди тримайте її при собі. У разі екстреної ситуації вона проінформує оточуючих про вашу недугу. Наприклад, якщо ви втратите свідомість — перехожі або лікар відразу зрозуміють, що у вас стався напад гіпоглікемії. На цій картці можна вказати не тільки причини вашого стану, але і дії, які потрібно вжити. 

Лист від лікаря

Кожен діабетик нерозлучний з індивідуальним набором препаратів. Це можуть бути таблетки або, наприклад, ампули з інсуліном. Щоб уникнути проблем із правоохоронними органами або митницею, попросіть лікаря скласти особливу лист. В цьому документі повинна бути детальна інформація про ваш стан, перелік всіх медикаментів та інструментів.

В аеропорту такі казуси трапляються найчастіше. Іноді виникають питання не тільки щодо препаратів, але і шприц-ручки для ін'єкцій або пістолета для проколювання пальця. Ви уникнете зайвого стресу, якщо заздалегідь подбаєте про письмовому підтвердженні лікаря.

Запаси

Всі допитливі мандрівники беруть гроші з запасом, пекло ще і розподіляють їх по різних сумок/кишенях для надійності. Те ж саме ви повинні робити з інсуліном та препаратами. Навіть якщо планується не така вже й тривала поїздка, подбайте про запас ланцетів і тест-смужок для глюкометра. 

Підготовка і планування

Перед подорожжю дізнавайтесь більше про майбутніх пунктах призначення. Наприклад, де в цьому місті можна придбати необхідні препарати і інструменти. Це важливо на випадок, якщо щось буде загублено. Імпровізація в такій справі викличе купу проблем. Ви ж не хочете витратити час на пошуки медикаментів замість приємного відпочинку або ділової зустрічі? 

У літаку

Перше завдання при плануванні авіаперельоту — знайомство з меню. Найчастіше авіакомпанія публікує його на сайті. Ви повинні переконатися, що пропоновані страви відповідають вашій дієті. Якщо немає, візьміть їжу з собою.Не соромтеся запитувати стюардесу про додаткові перекуси або передбачених порціях.  Але найкраще - брати власні снеки в достатній кількості.  Не забувайте брати в дорогу глюкометр і регулярно робити виміри.
   

Щоденний режим

 Зміна часових поясів, довгий шлях без зупинок, поспіх - все це неминуче призводить до порушення звичного режиму дня.  Багато що залежить від кліматичної зони, доступних продуктів, розпорядку в готелі, необхідність фізичних навантажень і так далі.  Незважаючи ні на що, намагайтеся підлаштувати розпорядок під свій звичний уклад.  Це особливо стосується інсулінозалежних діабетиків, які кожен день вводять інсулін в точний час.

 Фізичне навантаження

 Активний відпочинок при діабеті - це можливо, хоч і складно.  У вас завжди повинні бути при собі таблетки глюкози, вуглеводомісткі снеки, солодкі напої.  Кладіть їх у сумочку / кишеню / ручну поклажу, щоб забезпечити швидкий доступ.  Ретельно розраховуйте дозу інсуліну і передбачувані навантаження, корегуйте обсяг споживаної їжі.

 Подорож і непередбачені захворювання

 Кожна людина, не тільки діабетик, під час відпочинку може підхопити якусь хворобу.  На жаль, ніхто від цього не застрахований.  У літній період часто трапляються харчові отруєння, сонячні удари, реакції на укуси комах.  Заздалегідь проконсультуйтеся з лікарем про дії, які необхідно зробити в тих чи інших випадках.  Чи не все можливо врахувати, але ретельне планування вбереже від більшості негараздів.

Супутні товари

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Як відрізнити оригінальну продукцію ТМ Контур Плюс від контрафактної   Оригінальна сертифікована продукція – це гарантія належного зберігання і транспортування, завдяки чому тест-смужки збе..

246.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.