0
0
0

Зниження ризику ускладнень при діабеті



Якщо ви вже ознайомилися зі списком можливих ускладнень при діабеті, час направити сили на їх запобігання. На жаль, діабет так чи інакше завдає шкоди організму. Але ви можете знизити ризик ускладнень та мінімізувати вплив захворювання. Ви повинні віднестися до цього питання з усією відповідальністю, адже від кожного рішення залежить ваше здоров'я.


Як при першому, так і при другому типі діабету можливо контролювати свій стан. Є ряд профілактичних заходів, що дозволяють уникнути серйозних ускладнень. Від того, як ретельно ви будете їх дотримуватися, без перебільшення, залежить подальше життя. Адже крім короткострокових ускладнень існують довгострокові наслідки, які наздоганяють діабетиків з віком.

Аналіз на HbA1c

Перевірка на HbA1c — корисний інструмент в сфері контролю діабету. Цей аналіз дозволяє визначити рівень цукру за тривалий період, що є більш точним і достовірним показником. Для аналізу використовують метод безперервного моніторингу глюкози.

Як HbA1c допоможе вам уникнути ускладнень? Справа в тому, що регулярна перевірка свого стану — це важливий орієнтир. Так ви зможете зрозуміти, наскільки ефективно вибране лікування. Результати дозволяють розробити нову стратегію контролю діабету спільно з лікуючим лікарем.

Дослідження довели, що при зниженні HbA1c хоча б на 1% ризик ураження дрібних судин знижується на 40%. Якщо здавати аналіз кожні три місяці, можна отримати найбільш достовірну картину. В ідеалі діабетикові потрібно досягти показника менше 7% (53 ммоль/л). Зрозуміло, кожен випадок індивідуальний, тому вашу норму визначить лікар. 

 

Ведення щоденника

Для кожного діабетика важливо вивчити особливості власного організму та дотримуватися баланс у всьому: харчування. навантаження, прийом препаратів або інсуліну. Ведення записів помітно спростить завдання. Ви можете записувати кожен прийом їжі (що і коли з'їли), дозу інсуліну і інтенсивність фізичного навантаження. Всі ці дані потрібно співвідносити з рівнем глюкози в той чи інший момент. Так ви зрозумієте, як різні фактори впливають на ваш організм.


У веденні щоденника вам дуже допоможе глюкометр Contour Plus One. Апарат інтегрується зі смартфоном, відкриваючи масу можливостей завдяки додатку Contour Diabetes. У додатку можна записувати всі дані, робити позначки, залишати фото і аудіоповідомлення. Всі матеріали формуються звіти, розраховуються середні показники. Крім того, програма сама виявляє закономірності між прийомами їжі і рівнем глюкози. Незамінний інструмент для контролю діабету! 

Фізична активність

Достатньо 30 хвилин фізичних вправ в день, щоб значно знизити ризик розвитку ускладнень. Спорт, зарядка, прогулянки на свіжому повітрі — відмінний спосіб зниження ваги і нормалізації кровообігу. Прості вправи дозволяють регулювати тиск, рівень глюкози і холестерину. Спорт підтримує організм у тонусі і покращує самопочуття.

 

Здорове харчування

Раціон при діабеті — це не дієта для схуднення, а нормальне збалансоване харчування. Вона мало чим відрізняється від раціону, який рекомендований кожній здоровій людині. Не існує універсальної діабетичної дієти, адже кожен організм по-різному реагує на ті чи інші продукти. Тим не менш, є їжа, яка в більшості випадків сильно підвищує рівень цукру в крові. Раціональне вживання таких продуктів допомагає уникнути гіперглікемії і підвищеного рівня холестерину. 

Відмова від шкідливих звичок

Дослідження довели, що тривале куріння призводить до несприйнятливості організму до інсуліну. Це значно ускладнює лікування діабету, адже доведеться постійно збільшувати дозування. Якщо ви дорожите своїм здоров'ям, рекомендуємо зовсім відмовитися від цієї звички.

Куріння здатне звести нанівець всі ваші старання. Навіть при ретельному контролі та строгій дієті сигарети перекреслений будь-які досягнення. Куріння — важливий фактор ризику, який збільшує ймовірність ускладнень. 

Прийоми лікаря

Будь-які ускладнення можна запобігти, якщо вчасно звернутися до лікаря. При появі перших ознак недуги варто записатися на огляд, щоб вчасно визначити характер порушення. Більш того, візити до лікаря повинні бути не тільки "за потребою", але і в цілях профілактики. Планові огляди дозволяють виявити незначні зміни вже на ранній стадії.

Діабет впливає на всі системи організму, вражаючи нерви і судини. Ви ніколи не знаєте, який орган найбільш схильний до дії і вимагає вашої уваги. Чим частіше ви проверяетесь, тим менше ризик розвитку ускладнень. 

Регулярної перевірки особливості вимагають наступні параметри і органи: 

  • рівень цукру в крові;
  • рівень холестерину;
  • артеріальний тиск;
  • вага;
  • зір;
  • стопи;
  • нирки;
  • зуби і ясна.


Необхідність інших аналізів визначається лікарем в індивідуальному порядку. Не соромтеся звертатися до лікаря і проходити додаткові перевірки — абсолютно нормально, що ви цікавитеся станом свого здоров'я. 

Крім зниження ризику ускладнень регулярні візити до лікаря — це важливий психологічний фактор. Інформованість про стан власного здоров'я надає впевненість — ви точно будете спокійні.

 

Профілактичні заходи на кожен день

Якщо боротьба з діабетом здається вам непосильною, не переживайте — з часом все увійде в звичку.З такими ж труднощами стикаються мільйони людей по всьому світу, так що ви не одні!

 Отже, підсумуємо прості рекомендації на кожен день, які допомагають знизити ризики ускладнень:

  • моніторинг рівня цукру за допомогою глюкометра;
  • профілактичні візити до лікаря;
  •  збалансоване харчування;
  • фізична активність від 30 хвилин в день;
  • вивчення актуальної інформації про діабет;
  • відмова від шкідливих звичок.

Супутні товари

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

551.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.

Глюкометр Конутр Плюс Уан - Contour Plus One

Глюкометр Конутр Плюс Уан - Contour Plus One

Що вміє Глюкометр Контур Плюс УАН    Контроль діабету за допомогою мобільного додатку для Android і IOS пристроїв. Неперевершена точність +/- 10%.  Стандарт ISO 1519..

699.00грн.

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 штГлюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використанняГлюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика.  Завдяки інно..

797.00грн.

Набір Глюкометр Countour Plus + тест смужки 50 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + тест смужки 50 шт

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

962.00грн.