0
0
0

Причини помилки в електронному тонометрі: скидання показань при вимірюванні тиску


Електронні тонометри поступово витіснили своїх механічних попередників.  Пристрої мають величезний попит, адже ними так легко і зручно користуватися.  Основною проблемою електронних приладів - це непередбачуваний скидання показань.  Чому ж тонометр скидає свідчення?  Розберімося по-порядку.

Як працює електронний тонометр

Всі вимірювачі тиску функціонують за схожим принципом.  Апарати фіксують коливання в манжеті, які виникають через пульсації крові по судинах.  У зоні артерії в манжеті встановлено спеціальне пристосування - воно і зчитує ці свідчення.  Такий метод вимірювання називають осцилометричним.  У механічному апараті отримані дані можна вважати на манометрі, а в електронному - на дисплеї.  Автоматична система переводить коливання в цифрові значення і виводить результат на екран.  Крім верхнього і нижнього артеріального тиску, деякі апарати зчитують пульс і виявляють ті чи інші порушення (наприклад, аритмію).

Автоматичний тонометр

Можливості приладів автоматичного типу набагато ширше механічного.  Багато моделей здатні "запам'ятовувати" певну кількість вимірювань і видавати статистику.  На жаль, автоматичний тонометр може піднести сюрприз своєму власникові і несподівано скинути все результати.  Втрачаються дані останнього вимірювання, а іноді - вся статистика по минулим вимірами.

Причини скидання показників

Тонометр може скидати показники тільки через конкретної несправності.  Хоча бувають і такі випадки, коли причина несподіваного скидання - помилка самого користувача.

Можливі причини проблеми:
 

  • апарат повністю несправний;
  • вийшло з ладу пристосування в манжеті;
  • збій вимірювання коливань кровотоку через різке руху руки;
  • сильна аритмія (неритмічна робота серця), внаслідок чого апарат не може коректно зафіксувати дані;
  • індивідуальні особливості організму;
  • від основного блоку відшарувався шлейф, тому цифри неправильно виводяться на дисплей.


Що таке "індивідуальні особливості організму"?  Перш за все, різні порушення в роботі серця і судин, які часто зустрічаються у людей похилого віку.  У таких випадках апарат може виводити некоректні показники або зовсім їх скидати.  При підозрі на неритмічну або слабку роботу серця негайно зверніться до лікаря для діагностики.

Що робити при поломці автоматичного тонометра?

Перед вирішенням проблеми потрібно точно з'ясувати її причину.  Для початку переконайтеся, що ви правильно використовуєте тонометр.  Ще раз уважно вивчіть інструкцію і повторіть завмер.  Чи не ворушити рукою в процесі, не розмовляйте і тримайте руку розслабленою на рівні серця.  Перед вимірюванням тиску не можна вживати каву або спиртні напої.  Мінімум 10 хвилин перед процедурою перебуваєте в спокійному стані.

Ваші подальші дії залежать від виявленої причини помилки:
 

  • Якщо це відшарування шлейфу, потрібно віддати апарат майстру для запаювання контактів.  Чи не рекомендуємо займатися ремонтом самостійно.
  • При помилку в осцилометрична методі (несправність пристрою в манжеті) скидання може виникати не регулярно, час від часу.  Найчастіше це відбувається через пошкодження манжети або проломи в області, де шланг входить в манжету.  Якщо манжета порвалася, її потрібно заклеїти або скористатися смужкою алюмінію для створення латки.  Якщо в області входу шланга є пролом, через яку виходить повітря, обмотайте її товстою ниткою.
  • Якщо апарат скидає дані тільки у одного користувача, а інші не спостерігають ніяких несправностей, варто звернутися до лікаря для перевірки здоров'я.
  • Якщо тонометр не включається взагалі або скидає всю статистику прямо під час нагнітання повітря, зверніться до майстра для діагностики апарату.


Щоб не турбуватися через можливу несправність техніки, вибирайте продукцію відомих брендів.  Такі компанії мають свої сервісні центри, а при необхідності можуть бути обслужені будь-яким майстром.  Запчастини для сучасних моделей завжди в наявності, але якщо товар давно вийшов з виробництва - їх може не виявитися.

Супутні товари

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Paramed Indicator-X - це автоматичний тонометр із голосовим супроводом українською мовою. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та micro U..

1 584.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Paramed One-X - це базовий автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, універсальною манжетою. Офіційна гарантія від виробника – 5 років. ..

1 023.00грн.

Тонометр на зап'ястя Paramed WR-X

Тонометр на зап'ястя Paramed WR-X

Paramed WR-X - компактний зап'ястний автоматичний тонометр з великим екраном для тих, хто веде активний спосіб життя. Офіційна гарантія від виробника – 5 років.   Важливі особливості: &..

980.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed Expert-X з блоком живлення

Тонометр автоматичний Paramed Expert-X з блоком живлення

Paramed Expert-X - це універсальний автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та USB type-c портом. Офіційна гаранті..

1 230.00грн.