0
0
0

Чому ртутні градусники відходять у минуле?



16 серпня 2017 року вступила в дію Мінаматская конвенція по ртуті, створена для захисту від шкідливого впливу цієї отруйної речовини здоров'я людей і навколишнього середовища.


Конвенцією передбачено заборону на виробництво, імпорт/експорт і продаж продуктів, що містять ртуть. Також вона рекомендована для 123 держав, що підписали цей документ. Від держав потребується розробка програм, які дозволять до 2020 року мінімізувати використання в побуті і на виробництві ртутьвмісних приладів. На даний момент дана конвенція ратифікована 73 країнами. Так, наприклад, в США і ЄС вже кілька років заборонені до продажу ртутні градусники. В Україні, яка також є учасником Мінаматской конвенції в даний час розробляються закони і програми для збору та утилізації ртутьвмісних градусників, енергозберігаючих ламп і ін.

Історія походження Мінаматской конвенції

Конвенція названа так на згадку про масове ртутномє отруєнні, викликаному вживанням риби, виловленої в забруднених ртуттю водах бухти Мінамата, в Японії в 1956 році. Тоді від токсичної дії ртуті постраждало понад тисячу осіб. Мінаматская конвенція передбачає поступове скорочення використання ртутних приладів і заміну їх на безртутні аналоги.Чим небезпечна ртуть?

Ртуть є небезпечною отруйною речовиною, першого класу небезпеки. Інша назва - тіоловий отрута.

У кожному будинку сьогодні є ртутні градусники, що містять приблизно по 2 грами ртуті. Розбитий термометр здатний забруднити близько 6 кубометрів повітря. А концентрація отруйних парів в повітрі квартири в 100-200 разів перевищить гранично допустиму концентрацію (ГДК).

Якщо краплі ртуті не будуть повністю вилучені, то у здорової людини через деякий час (від тижня до декількох місяців) з'являться симптоми хронічного отруєння ртуттю. Для дитини ж буде досить перевищення ГДК за все в 1,5 рази.

Пари ртуті отруйні, мають властивість випаровуватися протягом багатьох років і накопичуватися в організмі людини з незворотними наслідками.

Зберігання, а головне використання, ртутного градусника з ризиком розбити становить небезпеку для здоров'я всіх членів сім'ї. Його також не можна утилізувати, просто викинувши на смітник. Що стосується енергозберігаючих ламп, то вони містять ртуті в кілька сотень разів менше, ніж градусник. Їх розбиття не так небезпечно, однак утилізувати їх також потрібно в спеціальних центрах прийому.

Розбитий градусник - це найбільш часта причина потрапляння парів ртуті до приміщення. Реальну небезпеку при розбитті градусника несуть такі ситуації:

  • Якщо ртутний градусник розбився дітьми, без присутності дорослих. Діти як правило змітають залишки в затишне місце і нічого не говорять дорослим про подію, а залишки розбитого градусника місяцями отруюють всю родину.
  • Якщо частинки ртуті зібрана не в повному обсязі, а потрапили в м'які меблі, килим, щілини в підлозі.
  • Ртуть встигли рознести по квартирі взуттям або ще зробили тварини.
  • Якщо дитина або тварина проковтнули цікаві металеві кульки.

 

Найнебезпечніший варіант аж ніяк не останній. При попаданні в стравохід симптоми видно відразу - це синюшність шкірних покривів, в основному лиця, задишка та ін. В цьому випадку потрібно викликати «швидку допомогу» і викликати у хворого блювоту. При своєчасній медичній допомозі життю і здоров'ю людини нічого не загрожує. Найнебезпечніше - це коли невиявленими залишається навіть дуже незначна кількість ртуті з розбитого градусника і надходить в організм з випарами протягом тривалого періоду часу. Хронічне отруєння ртуттю протікає з неявними симптомами, що нагадують хронічну втому: дратівливість, легка нудота, різке схуднення. І тільки при високому ступені отруєння з'являються явні симптоми, такі як тремор пальців, губ, повік, так званий ртутний тремор, зниження гостроти нюху і дотику, прискорене сечовипускання, підвищена пітливість, порушення менструального циклу у жінок.

 

Як зібрати ртуть?

У приміщенні де була розлита ртуть з розбитого градусника необхідно провести ретельну демеркуризацію.

Для утилізації ртуті та перевірки її концентрації в житловому приміщенні після самостійної прибирання розбитого градусника обов'язково потрібно дзвонити в службу МНС 101 і слідувати даним там інструкціям. Залишки градусника і зібрану ртуть у вас забере спеціальна служба, також вона може провести вимірювання концентрації парів ртуті і в разі необхідності здійснити демеркуризацію за допомогою спеціальних приладів.

Ніколи не можна повністю виключити негативний вплив парів ртуті, яке є причиною микромеркуриализма (хронічного отруєння ртуттю). Розбитий десяток років тому ртутний термометр буде повільно отруювати всіх, що живуть в даному приміщенні, якщо ртуть була зібрана належним чином. За даними компанії Ecospace в 25% старих квартир ртуть виявлена ​​в концентраціях, що перевищують ГДК.

Альтернатива ртутним термометрам

Найважливіший спосіб профілактики - заміна ртутних приладів на безпечні, сучасні аналоги, що не містять ртуті.

Вчені й інженери знайшли рішення в вигляді БЕЗРТУТНОГО градусника (термометра), який влаштований аналогічно звичного з дитинства медичного скляного термометру. Це градусник, заповнений галінстаном. Галістан, (патентна ліцензія ЕР 0657023 В1), - це сплав металів, що включає галій, індій і олово, він не токсичний і безпечний для людини і навколишнього середовища. Такий градусник володіє всіма перевагами ртутного градусника, правда він трохи дорожче у виробництві. Середня ціна таких градусників не перевищує 70-80 грн. Безпека коштує цих грошей, особливо в сім'ях де є діти, люди похилого віку і вагітні жінки.

 

Безртутний термометр Paramed

Сучасний безртутний медичний термометр PARAMED*, в складі якого ртуть замінена на безпечний галістан має всі властивості звичного з дитинства ртутного градусника, але його не небезпечно розбити. Він має високу точність вимірювання і прийнятну ціну, на відміну від електронних термометрів похибка яких 1-2 ° С. Не потребує заміни батарейок, його можна мити і дезінфікувати звичним способом. Єдиний недолік, це то- що галістан збивається трохи важче, ніж ртуть. Однак для цього є модель зі спеціальним футляром, для полегшення збивання показань безртутного термометра PARAMED *

* Безртутний медичний термометр PRAMED має маркування СЕ 1023.

Тільки такий скляний термометр без ртуті допущений в продаж в Європі.

Купуйте безртутні термометри у нас!

Супутні товари

Термометр без ртуті Paramed

Термометр без ртуті Paramed

Термометр безртутний Paramed — ідеальний вибір для тих, хто не любить електронні термометри та побоюється використовувати ртутні аналоги. Прилад простий в використанні, як і класичний скляний термомет..

147.00грн.