0
0
0

Планування вагітності при діабеті



Діабет — це не привід відмовлятися від радості материнства. Звичайно, захворювання передбачає певні ризики, які важливо враховувати. Безконтрольний діабет призводить до ряду ускладнень, які впливають на організм матері і дитини.


Що ж робити, якщо ви вирішили завести дитину, але страждаєте від діабету?

До вагітності потрібно ретельно готуватися. Важливо привести організм в максимально здоровий стан, нормалізувавши рівень цукру в крові. Починати варто за кілька місяців до зачаття. Якщо підготувати своє тіло до майбутньої місії — діабет ніяк не вплине на розвиток плоду.

Лікарі рекомендують починати планування вагітності з повного обстеження. Крім стандартних показників рівня цукру, слід перевіритися на наявність інших проблем. Діабет часто призводить до різних ускладнень, так як впливає на всі системи організму. Особливу увагу приділіть наступним аспектам:

  • нирки;
  • нервова система;
  • діагностика, пов'язана з виявленням проблеми зайвої ваги;
  • артеріальний тиск.

 

Аспекти підготовки

Якщо ви тривалий час хворієте на діабет, то розумієте, що нормалізація рівня глюкози — це першочергове завдання. Вам доведеться стежити за своїм станом, ніж здоровим жінкам. Від ступеня вашої відповідальності і підготовки залежить здоров'я майбутньої дитини. Особливо важливі перші тижні вагітності — це ключовий момент розвитку плода, і кожен нюанс може вплинути.

Вагітність — це «американські гірки». Тут бувають і моменти абсолютного щастя, і періоди страху. Багатьом жінкам доводиться пережити ряд труднощів на шляху виношування плоду. Тому важливо завчасно обзавестися групою підтримки, яка буде супроводжувати вас з перших днів вагітності. Поділіться з близькими важливою інформацією і не соромтеся в разі необхідності звернутися за допомогою.

Діабет в період підготовки і в 1-му триместрі

Якщо у вас діабет 1 або 2 типу, ви напевно вже звикли до певної дієти. Під час вагітності можуть вноситися корективи, які залежать від характеру вашого раціону до зачаття.

Останні дані американських дослідників показали, що надмірне споживання картоплі збільшує ризик виникнення гестаційного діабету. При цьому сам по собі картопля не викликає діабет, але з якихось причин під час вагітності пов'язаний з певними ризиками. Справа в тому, що цей продукт має високий глікемічний індекс (ГІ). Після споживання картоплі відбувається різкий стрибок цукру в крові та показник виходить за межі допустимої норми. Якщо ви вживаєте 5 порцій картоплі в тиждень або частіше, рекомендуємо переглянути свій раціон.

Діабетикам 2 типу у більшості випадків використовують цукрознижуючі препарати, а не штучний інсулін. У зв'язку з цим особливо важливо вважати вуглеводи. У період планування привчіть себе контролювати кількість з'їдених вуглеводів, щоб уникнути стрибків цукру. Не споживайте денну норму вуглеводів разом — рівномірно розподіляйте їх на весь день.



Звичайно, апетиту вагітної жінки можна позаздрити. Попри те, що тепер ви будете їсти за двох, не пускайте все на самоплив. Збільшуйте денні порції не за рахунок шкідливих продуктів і тих, що підвищують рівень глюкози. Не забувайте, що надлишок глюкози і кетонових тіл в крові — прямий шлях до вроджених патологій у дитини. Тому так важливо привести свій організм в стабільний стан ще до зачаття. Якщо ви спостерігаєте за собою часті напади гіпо - або гіперглікемії, відкладіть вагітність і пройдіть обстеження.

Під час вагітності лікарі рекомендують мінімізувати вживання наступних продуктів:

  • яйця в сирому вигляді, яєчню або некруто;
  • морську рибу-довгожителя, в якій скупчується велика кількість ртуті;
  • їжа з високим ГІ, в яких немає корисних речовин;
  • печінка;
  • непастеризоване молоко.

Рівень HbA1c

Аналіз на рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) — це базовий індикатор контролю діабету під час вагітності. Згідно стандарту, у жінок з діабетом до вагітності допустимий показник становить 4,3 ммоль/л. Якщо цей рівень вище або нижче хоча б на 10%, лікар рекомендує перенести вагітність до досягнення кращого результату.

Лікування діабету

На жаль, діабет — невиліковне захворювання. Але свій стан можна контролювати, вибравши один з оптимальних методів. Під час планування обговоріть стратегію лікування зі своїм лікарем. Виберіть той, що буде максимально ефективним для підтримки цукру, але при цьому не зашкодить малюкові.

Протягом 9 місяців організм жінки постійно змінюється. Доводиться підлаштовуватися під обставини і динаміку розвитку плода. Вивчіть всю необхідну інформацію заздалегідь, обговоріть деталі з лікарем. Ви повинні розуміти всю відповідальність і бути готовою до будь-яких поворотів подій.

 

Інсулінозалежність під час вагітності

Під час вагітності не допускається застосування багатьох цукрознижуючих препаратів. Діабетикам 2 типу зазвичай пропонують інсулінову терапію як єдиний ефективний метод. У більшості випадків жінка успішно повертається до прийому препаратів після пологів, але невеликий відсоток продовжує ін'єкції.

Як відомо, в процесі виношування дитини організм вимагає різної дозування інсуліну. В кінці вагітності дозування часто перевищує звичну в 3-4 рази. На потребу в ін'єкціях впливає ряд факторів, серед яких характер харчування, фізична активність і стадія розвитку дитини. Часто інсулін діє повільно, тому рекомендуються ін'єкції за півгодини до прийому їжі.

Щоб підлаштуватися під потреби організму, що важливо постійно контролювати рівень цукру в крові. Регулярний моніторинг — запорука того, що різкі скачки цукру не застануть вас зненацька. Використовуйте глюкометр, щоб проводити щоденні перевірки. Сучасні моделі (наприклад, Contour Plus One швейцарського виробника) роблять процес виміру дуже простим і безболісним. За допомогою такого приладу можна перевірити рівень цукру протягом 1 хвилини.

З 28 тижня до перевірок з допомогою глюкометра додається моніторинг стану навколоплідних вод через УЗД.

Здоровий спосіб життя до і під час вагітності

Ви повинні розуміти, що рівень цукру у крові — не єдиний аспект здоров'я, за яким доведеться стежити. Важливо привести в порядок всі системи організму і відмовитися від шкідливих звичок. Рекомендуємо сконцентруватися на наступних моментах:

  • киньте палити;
  • відмовтеся або хоча б мінімізуйте вживання алкоголю;
  • перейдіть на здорове і повноцінне харчування;
  • організуйте регулярні фізичні навантаження;
  • почніть планування вагітності за кілька місяців до зачаття.

Від ваших дій і готовності до майбутніх випробувань залежить благополучне протягом вагітності. Якщо ви будете підтримувати показники в нормі і придбаєте кілька корисних звичок — чекайте щасливої зустрічі в пологовому будинку!

Супутні товари

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

551.00грн.

Глюкометр Конутр Плюс Уан - Contour Plus One

Глюкометр Конутр Плюс Уан - Contour Plus One

Що вміє Глюкометр Контур Плюс УАН    Контроль діабету за допомогою мобільного додатку для Android і IOS пристроїв. Неперевершена точність +/- 10%.  Стандарт ISO 1519..

699.00грн.

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 штГлюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використанняГлюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика.  Завдяки інно..

797.00грн.

Набір Глюкометр Countour Plus + тест смужки 50 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + тест смужки 50 шт

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

962.00грн.