0
0
0

Норма артеріального тиску у дітей



Артеріальний тиск - це показник роботи нашої серцево-судинної системи.  Всупереч поширеній помилці, вимірювати артеріальний тиск потрібно не тільки дорослим людям.  Діти теж схильні до різних захворювань, безпосередньо пов'язаних зі зниженим або підвищеним тиском.  Регулярна діагностика - необхідна профілактична міра, що дозволяє виявити порушення на ранній стадії.


Всі батьки зобов'язані знати норми артеріального тиску для дітей.  Варто зауважити, що ці значення відрізняються в залежності від віку дитини.  У ранньому дитинстві стінки судин набагато тонше, ніж у дорослому віці, і з широким просвітом.  Мережа капілярів більш велика, тому і середній показник АТ набагато нижче.  Ситуація змінюється з роками, тиск поступово підвищується.

 

Причини відхилень від норми артеріального тиску

Якщо ви помітили, що у дитини іноді змінюється тиск (в ту чи іншу сторону), не панікуйте.  На то може бути кілька поширених причин:
 

  • стресовий стан, перезбудження;
  • зміни в погоді;
  • надмірні фізичні навантаження або, навпаки, малорухливість.



Всі ці прості чинники можуть різко підвищити або знизити артеріальний тиск у дитини.  Примітно, що у дівчаток від 5 до 10 років тиск вище, ніж у хлопчиків.  Після 10 років ситуація стає зворотним.



Але якщо тиск «скаче» занадто часто або завищено / занижено постійно, це може виявитися причиною для хвилювань.  Якщо при цьому у дитини болить голова, погіршується настрій і самопочуття в цілому - запишіться на прийом до лікаря.  Щоб вчасно попередити появу патологій, потрібно робити домашню діагностику регулярно.  Маленьким діткам перевірку за допомогою тонометра можна піднести у вигляді забавної гри в доктора.

Норми тиску у дітей
У кожному віці своя норма АТ і пульсу.  Враховуйте, що це лише середні показники!  Невелике відхилення при нормальному самопочутті - це теж нормально.  Все залежить від індивідуальних особливостей організму дитини.


Нижче ми наведемо таблицю з нормами артеріального тиску для дітей молодшого віку:
                                      
 

Вік        Нижня АТ               Верхнє АТ    
Новонароджені       60-96          40-50
до 1 року      90-112       50-74
від 4 роки      110-116      60-76



Надалі нормальне значення тиску буде зростати.  Але як батькам зрозуміти, який тиск має бути в 7 років?  А яке в 8 або 13?  Щоб визначити норму для того чи іншого віку, потрібно вирахувати її за формулою:
 

  • вік дитини + 90 = верхній тиск
  • вік дитини + 60 = нижній тиск

Чим перевіряти тиск

Як в медустановах, так і вдома, артеріальний тиск вимірюють за допомогою тонометра.  На сьогоднішній день цей прилад буває декількох видів:
 

  • механічний (ртутний або мембранний);
  • автоматичний (плечовий або наручний);
  • напівавтоматичний.

Ртутні механічні тонометри вже не так просто знайти, адже ртуть - небезпечне для здоров'я речовину.  Мембранні використовуються в основному в лікарнях, так як для його використання потрібно вміти визначати серцеві тони на слух.  Проте, механіка вважається найточнішою і надійною.

Автоматичні і напівавтоматичні тонометри більш прості у використанні і мають широкий функціонал.  Автомати самі накачують і стравлюють повітря в манжету після натискання всього однієї кнопки.  Напівавтомати вимагають накачування вручну.  Сучасні моделі можуть не тільки вимірювати артеріальний тиск і пульс, а й виявляти порушення серцевого ритму.  Якщо у вашої дитини підозра на аритмію - такий прилад виявиться до речі.

Як правильно вимірювати тиск

Щоб показання приладу були максимально точними, потрібно дотримуватися простих правил:
 

  • під час процедури дитина повинна бути повністю розслаблений;
  • перед виміром не можна займатися фізичними вправами;
  • руку з манжетою потрібно покласти на стіл долонею вгору і тримати її на рівні серця;
  • між рукою і зафіксованої манжетою повинен бути зазор в один палець;
  • манжета розташовується на 2 см вище ліктьового згину;
  • якщо у вас механічний тонометр - накачуйте і спускайте повітря плавно, повільно і з однаковою швидкістю;
  • щоб виключити ймовірність похибки, повторіть завмер ще пару раз, почекавши 1-2 хвилини;
  • якщо ви підозрюєте проблеми зі здоров'ям і потрібні дані для лікаря, повторюйте виміри протягом декількох днів в один і той же час доби.


Пам'ятайте, що показання тонометра - це не діагноз.  Визначити, чи є якесь порушення, може тільки кваліфікований фахівець після огляду і обстеження.  Не займайтеся самолікуванням і не накручуйте проблему.  Для початку постарайтеся виключити всі шкідливі 

Супутні товари

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Paramed Indicator-X - це автоматичний тонометр із голосовим супроводом українською мовою. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та micro U..

1 584.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Paramed One-X - це базовий автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, універсальною манжетою. Офіційна гарантія від виробника – 5 років. ..

1 023.00грн.

Тонометр на зап'ястя Paramed WR-X

Тонометр на зап'ястя Paramed WR-X

Paramed WR-X - компактний зап'ястний автоматичний тонометр з великим екраном для тих, хто веде активний спосіб життя. Офіційна гарантія від виробника – 5 років.   Важливі особливості: &..

980.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed Expert-X з блоком живлення

Тонометр автоматичний Paramed Expert-X з блоком живлення

Paramed Expert-X - це універсальний автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та USB type-c портом. Офіційна гаранті..

1 230.00грн.