0
0
0

Що надійніше: механічний або електронний тонометр?



З того часу, як з'явилися електроні тонометри суперечки з приводу їх надійності не вщухають: одні стверджують, що електронні тонометри найнадійніші, інші, що надійніше механічних тонометрів ще ніхто нічого не придумав. Де ж правда?

 

Як це часто буває, істину слід шукати посередині. Головний аргумент прихильників механічних тонометрів полягає в тому, що в лікарнях лікарі використовують саме тонометри механічні, а ніяк не електронні.

Давайте з'ясуємо, чому в лікарнях найчастіше використовуються механічні тонометри?

 

По-перше, вони дешевші. На жаль, держава не фінансує медичну сферу в тих обсягах, які реально потрібні, тому лікарні змушені купувати більш дешеву продукцію. А буває, що лікарі самі купують собі тонометри для роботи. Хто ж буде за свої власні кошти купувати на роботу більш дорогі прилади? Звичайно ж купується все найбільш дешеве.

 

По-друге, звичку ще ніхто не відміняв. Багато лікарів, особливо літнього віку просто-напросто звикли використовувати саме механічні тонометри, оскільки раніше за інших просто не було.

 

Третє, чи так точні механічні тонометри? Так, вони точні, ЯКЩО ... Ми не даремно виділили слово "якщо" ... Механічні тонометри точні за умови, що результат вимірювань не оцінює чоловік. Такого не буває скажіть ви? Згодна, проте факт залишається фактом ... Той, хто хоча б раз у житті вимірював самостійно тиск механічним тонометром знає, що не завжди можна точно розчути момент початку і закінчення "стуку". А тепер уявіть, лікар, у якого крім вас є ще в кращому випадку десяток пацієнтів, у яких також потрібно заміряти тиск ... Чи буде він кожен раз уважно вслухатися: день у день, з року в рік ... А якщо у доктора раптом заболить голова, він задумається про щось своє і т.п.? А як на рахунок того, що з віком у людей може погіршуватися слух? ..

Звичайно, це не означає, що ті свідчення тиску, які вам називає лікар помилкові, просто ми говоримо про те, що на результати вимірювання артеріального тиску механічним тонометром величезний вплив має людський фактор. І від цього нікуди не дінешся. Якщо помилку може допускати лікар, що називається "з'їв собаку" на вимірюванні тиску, то що говорити про людину, яка такого досвіду не має? .

До слова, зараз багато говорять про європейські стандарти ... Так от, в НАСА (національне управління з повітроплавання і дослідження космічного простору в США) при обстеженні космонавтів вже більше 20 років використовуються ТІЛЬКИ автоматичні тонометри Omron ...

 

У Європі механічні тонометри вже багато років практично не використовуються. Їх місце зайняли електронні вимірювачі тиску.

Противники електронних тонометрів як головні аргументи наводять відносну велику вартість електронних тонометрів та їх недостатню точність. А також, той факт, що якщо заміряти тиск кілька разів, то кожен раз тиск буде іншим.

Давайте розберемо ці аргументи по порядку.

По-перше, дорожнеча. Так, електронні тонометри дорожче, ніж механічні. Однак, все залежить від їх різновиди та функціоналу. Електронні тонометри бувають трьох видів: тонометри-напівавтомати, автоматичні і зап'ястні тонометри. Наприклад, напівавтоматичний тонометр і нвйпростіший тонометр-автомат за ціною не на багато відрізняються від механічних, але сильно відрізняються по зручності.

Більш дорогі тонометри мають більш широкий функціонал. Наприклад, показують не тільки результати вимірювання артеріального тиску, а й можуть мати індикатор аритмії, вбудований обсяг пам'яті, індикатор правильної фіксації манжети і т.п.

Що ж стосується точності приладів, то сертифікований і клінічно апробований автоматичний тонометр може викривляти результати МАКСИМУМ +/- 3 мм рт.ст. Погодьтеся, що це зовсім не суттєво. Але, якщо вже зовсім скрупульозно підходити до даного питання, то хто сказав, що лікар не округлює результати? Часто ви чули від доктора, що тиск становить, наприклад, 153/82 мм рт.ст.? Звичайно ж ні ... Найчастіше Ви почуєте, що тиск 150/80 або ж 155/80 мм рт.ст. З електронними тонометрами вплив людського фактора практично виключено.

Отже:

Переваги та недоліки мають механічні тонометри:

 

точність                                                     вплив людського фактора
ціна зручність використання (для вимірювання тиску необхідна допомога)

 

Переваги та недоліки електронних тонометров:

 

Переваги Недоліки
зручність використання (людина легко може заміряти тиск самостійно)  
великий вибір функціоналу в залежності від ваших потреб  
ціна безпосередньо залежить від функціоналу ціна трохи вище, ніж у механічного тонометра
точність  
виключено вплив людського фактора  

 

 

 

Вибір завжди залишається за вами.

Супутні товари

Тонометр автоматичний Rossmax X5

Тонометр автоматичний Rossmax X5

Стандарти й технології тонометра Rossmax X5Rossmax X5 - сучасний автоматичний тонометр з широким набором функцій і технологією надточного зчитування тиску.  Швейцарська якість приладу не потребує..

2 532.00грн.

Тонометр автоматичний Rossmax X1

Тонометр автоматичний Rossmax X1

Стандарти та Технологии Rossmax X1 Rossmax X1 - автоматичний тонометр швейцарського виробника.  Робить процедуру виміру АТ максимально простою та зручною.  Є всі необхідні датчики і сучас..

1 648.00грн.

Тонометр автоматичний Rossmax X3

Тонометр автоматичний Rossmax X3

Стандарти і технології тонометра Rossmax X3 Rossmax X3 - автоматичний тонометр нового покоління, одна з найбільш передових розробок в світі.  Модель має широкий функціонал і всі сучасні датчик..

2 289.00грн.

Тонометр автоматичний Rossmax X3 - Акція!

Тонометр автоматичний Rossmax X3 - Акція!

Розпродаж! Упаковка може мати сліди від цінника, втрату кольорів, потертості, незначну деформацію картону. Товар новий. Кількість обмежена! Rossmax X3 - автоматичний тонометр нового покоління, одна..

590.00грн. 2 289.00грн.

Тонометр автоматичний Rossmax X1

Тонометр автоматичний Rossmax X1

Розпродаж! Упаковка може мати сліди від цінника, втрату кольорів, потертості, незначну деформацію картону. Товар новий. Кількість обмежена! Стандарти та Технологии Rossmax X1 Rossmax X1 - автомати..

725.00грн. 1 541.00грн.

Тонометр автоматичний Rossmax X5

Тонометр автоматичний Rossmax X5

Розпродаж. Коробка може мати: потертість, невелику втрату кольорів, сліди від цінників. Стан приладу новий. Гарантія Кількість обмежена.Rossmax X5 - сучасний автоматичний тонометр з широким набором..

1 266.00грн. 2 532.00грн.