0
0
0

Діагностований діабет першого типу



Якщо вас або вашого близької людини нещодавно приголомшила новиною про діабеті 1 типу, не впадайте у відчай. Тисячі людей пройшли той же шлях, що належить вам. Діагноз, звісно, вплине на ваше життя. Зміна режиму, нова дієта, фізичні обмеження — все це збиває з пантелику. Але коли ви детальніше вивчіть інформацію про те, що таке діабет першого типу, ваші страхи відступлять. Досвід мільйонів людей і сучасні досягнення медицини дозволяють діабетикам впорається з усіма труднощами.

Ваш головний ворог зараз — це страх перед невідомістю. Озброїтеся необхідною інформацією, щоб швидко освоїтися в новій ролі. Чим більше ви дізнаєтеся, тим менше будете переживати з приводу негативної сторони захворювання. Ускладнень можна уникнути тільки при грамотному плануванні та самоконтроль. З часом ви навчитеся розуміти свій організм і заведете кілька корисних звичок.

Причини діабету першого типу

Як же виникає діабет першого типу? Точної відповіді на це немає, адже на розвиток хвороби впливає безліч факторів. Найголовніше — причиною точно не може виступати надмірна любов до солодкого. Основні причини діабету 1 типу: генетична схильність або спадковість. Тут ви нічого не можете зробити — забудьте про самобичування і почуття провини. 

 

Адаптаційний період

Шокуюча новина спочатку виводить з рівноваги. Потім настає прийняття і адаптація. У кого-то звикання займає всього кілька тижнів, у інших же затягується на роки. Кожен по-різному реагує на новий статус, на що впливає безліч факторів: вік, характер людини, життєві обставини. Якщо вам здається, що хвороба наздогнала вас не вчасно — пам'ятаєте, що таке ніколи не буває "вчасно". 

Для початку діабетикові потрібно зрозуміти, які чинники тепер сильно впливають на його повсякденне життя. Ми розповімо вам про те, на що звернути увагу при розробці режиму і як вести себе в тих чи інших ситуаціях.

Самоконтроль

 Контроль діабету першого типу - це завдання, перш за все, самого хворого.  Коли ви досить звикнете до нової ролі, візьміться за детальне опрацювання свого режиму.  Для стану здоров'я при діабеті сюрпризи і позапланові події - завжди великий ризик.  Тут немає місця недбалості і ліні.  Чим краще ви дотримуєтеся розпорядок дня, тим менше ризик ускладнень.

 Діабет вносить правки в життя людини, але вони не настільки критичні.  як може здатися.  Нижче ми докладно розповімо про повсякденні турботи діабетика.
 
 

Контроль рівня цукру в крові

 Цей пункт включає щоденні ін'єкції інсуліну.  Якщо ви боїтеся уколів, доведеться пересилити себе - відмова від штучного інсуліну загрожує наслідками.  Перший час буде некомфортно від постійних ін'єкцій, але з часом кожен діабетик звикає.

Моніторинг глюкози

  Регулярний моніторинг рівня глюкози — невід'ємна частина життя при діабеті. На щастя, зараз є зручні прилади для домашнього використання, за допомогою яких можна швидко перевірити свій стан. Для цього вам знадобиться тільки глюкометр, тест-смужки та ланцети (голки). Проколювання пальця, який здійснюється спеціальною ручкою-пістолетом, зовсім не викликає дискомфорт. Тест-смужка наповнюється краплею крові, яку аналізує апарат. Все просто! Один з найбільш точних глюкометрів сучасності — модель Contour Plus One (швейцарська розробка). 

 

Харчування

Правильне харчування — важлива частина життя при діабеті. Грамотно підібраний раціон дозволить людині почувати себе впевнено і уникнути небезпечних ускладнень. ЗСЖ — це гарантія гарного самопочуття при захворюванні.

При діабеті необхідно прагнути до більш низького рівня HbA1C, який показує вміст глюкози в крові за тривалий період. Діабетики помітили, що знизити цей показник допомагає дієта, заснована на їжі з низьким ГІ (глікемічним індексом). При вживанні продуктів з низьким ГІ цукор, що надійшов в організм, не так швидко надходить у кров. Це означає, що не потрібно турбуватися про різкий стрибок цукру і можливе нападі гіперглікемії. 

При діабеті лікарі рекомендують робити упор на клітковині і зменшити кількість з'їдених жирів, зокрема насичених. Також є варіанти дієти з підрахунком вуглеводів, при якій кількість з'їденого зіставляється з фізичними навантаженнями та дозуванням інсуліну. 

Кожен організм унікальний, тому дієта повинна розроблятися урахуванням індивідуальних особливостей людини. Зрозуміти реакцію організму на ті чи інші продукти допоможуть регулярні перевірки рівня цукру в крові. Використовуйте глюкометр до і після їжі, ведіть щоденник і обов'язково робіть нотатки про своє самопочуття.

Фізичні навантаження

Якщо людина не уявляє життя без спорту, діабет — не привід від нього відмовлятися. Кожен діабетик визначає свій рівень допустимої фізичної активності, що позитивно позначається на його здоров'ї. Більш того, навантаження вкрай важливі для контролю глюкози — саме вони допомагають уникнути гіперглікемії. Також фізкультура покращує кровообіг, зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань. Нормовані навантаження підтримують організм в тонусі і позбавляють від зайвих кілограмів, що важливо для більшості діабетиків. 

Фізична активність повинна бути строго нормована. Якщо вам тільки що діагностували хворобу, краще почніть з малого, наприклад, плавання або щоденних прогулянок. Ви повинні знайти баланс між вуглеводами (підвищують рівень цукру) і спортом (знижувальним його). Також потрібно коригувати дозу інсуліну, якщо фізична активність буде більше/менше запланованої. 

Алкоголь

Для тих, хто тільки-тільки отримав статус "діабет першого типу", складно звикнутися з думкою про нові обмеження. Вживання алкоголю — один з найпопулярніших питань в перший час. Щоб відповісти на нього, спочатку дамо інформацію про вплив алкоголю на організм діабетика.

Багато напої з алкоголем містять багато цукру, тому їх нераціональне вживання може бути небезпечним. Якщо ви все-таки хочете побалувати себе, збільште попередню дозу інсуліну, щоб уникнути гіперглікемії. 

Вам варто знати, що алкоголь також може призвести до різкого падіння рівня цукру в крові. Це часто трапляється в нічний час, через кілька годин після вживання напою. Небезпека стану полягає в тому, що уві сні ви не зможете вчасно зреагувати на приступ. Тому, якщо ви все-таки зважитеся випити, плануйте свій раціон і дозування ін'єкцій завчасно. Перед відходом до сну двічі перевірте рівень цукру (з інтервалом в годину), щоб побачити тенденцію.

Гіпоглікемія

Коли людина вперше стикається з гіпоглікемією, його часто охоплює паніка. Як відомо, цей стан викликано різким падінням рівня цукру в крові. Але не варто бояться наступних випадків! Вивчіть інформацію про симптоми і методи боротьби з нападом — це допоможе швидко взяти ситуацію під контроль. Всі рідні, близькі і навіть колеги діабетика теж повинні бути поінформовані, щоб у випадку прояву симптомів надати першу допомогу.

Основні симптоми гіпоглікемії: слабкість, відчуття голоду, пітливість, нервозність. Далі можуть проявитися такі ознаки: запаморочення, сплутаність свідомості, невиразна мова. У разі гіпоглікемії важливо відразу ж повернути рівень цукру в нормальні межі.Для цього потрібно просто з'їсти продукт з високим вмістом глюкози, солодкий напій або таблетку глюкози.
 

Вагітність

 Діабет першого типу - не привід відмовлятися від щастя бути матір'ю.  Для успішних пологів і здорової вагітності жінка-діабетик повинна дотримуватися правил безпеки.  До цього потрібно готуватися за півроку до зачаття, приводячи свій організм в повний порядок.  Лікуючий лікар "дає добро" на вагітність тільки в тому випадку, якщо рівень глюкози повністю контролюється і знаходиться в прийнятному діапазоні достатню кількість часу.

 Під час самої вагітності необхідний регулярний контроль за допомогою глюкометра.  Здача аналізів, ретельна перевірка організму, правильний раціон - основні завдання в цьому час.  З кожним місяцем потреба організму в інсуліні змінюється, тому, як правило, потрібне збільшення дозування.

Супутні товари

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

551.00грн.

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Як відрізнити оригінальну продукцію ТМ Контур Плюс від контрафактної   Оригінальна сертифікована продукція – це гарантія належного зберігання і транспортування, завдяки чому тест-смужки збе..

246.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.