0
0
0

Діабет і вагітність



Рішення завести дитину - це зворушливий і важливий момент у житті кожної пари.  На жаль, різноманітні ускладнення можуть затьмарити щасливі моменти вагітності.  Кожне виношування плоду - унікальний процес, на який впливає ряд факторів.  Якщо жінка хвора на діабет (у тому числі гестаційним), дитина цілком може народитися здоровою.  Просто потрібно враховувати деякі ризики та строго слідувати рекомендаціям лікаря.


 Контроль рівня цукру в крові повинен проводитися протягом всієї вагітності.  Якщо діабет виявлено раніше, підтримка глюкози в нормальному діапазоні важлива ще до зачаття.  При діабеті потрібно ретельно спланувати хід вагітності, обговоривши всі деталі з лікуючим лікарем.  Враховуйте, що прийом пероральних цукрознижувальних препаратів під час вагітності заборонено.  У цей період допускаються тільки ін'єкції штучного інсуліну.

Можливі ускладнення

 Якщо не контролювати діабет під час вагітності, це неминуче призводить до ряду ускладнень.  Негативний вплив торкнеться як матері, так і дитини.  У зв'язку з цим рівень цукру повинен бути нормалізований ще в період планування вагітності.

 Всі 9 місяців організм жінки змінюється і перебудовується під потреби плода.  У зв'язку з цим його тимчасове «притулок» має бути максимально підготовлено.  На жаль, неконтрольований діабет може викликати ряд труднощів:

  •  хвороби сечостатевої системи;
  •  проблеми з зором;
  •  пошкодження нервів;
  •  інфекції сечового міхура;
  •  прееклампсія;
  •  передчасні роди.

Порушення розвитку плоду — найстрашніший ефект від неконтрольованого діабету. Серце, спинний мозок і нирки можуть розвиватися неправильно вже з перших тижнів існування плода. У запущених випадках можливі такі наслідки:

  • всілякі патології;
  • занадто великий плід;
  • жовтяниця;
  • викидень.


Ін'єкції інсуліну під час вагітності

Під час виношування плоду інсулін вводиться ситуативно, терапія проводиться в динаміці. Дозування постійно коректується в залежності від стану матері та ступеня розвитку плода. Багато чого залежить від результатів аналізів і стрибків цукру в крові.

1-й триместр

На самому початку вагітності організм дуже чутливий до інсуліну. Необхідно бути особливо обережним в розрахуванні дози, адже висока ймовірність гіпоглікемії.

2-й триместр

Гестаційний діабет звичайно виявляється саме під час 2-го триместру. Як відомо, цей тип захворювання вважається тимчасовим явищем і закінчується після народження дитини. Однак якщо цукор підвищується і в наступні вагітності, це може призвести до усталеної формою діабету 2 типу. 

3-й триместр

Під час завершальної стадії виношування дитини організму потрібно більше інсуліну. Плацента починає виробляти особливий гормон, який потрібен для розвитку плода. Саме цей гормон призводить до зниження чутливості до інсуліну.

Кожен етап вагітності супроводжується своїми особливостями і сюрпризами. Завдання жінки — уважно вивчати інформацію і розв'язувати проблеми по мірі надходження. Не переживайте, якщо діабет став на шляху до появи дитини. Не звинувачуйте себе, якщо в крові виявили підвищений цукор — на то може бути 1000 причин. Просто зробіть все, щоб мінімізувати вплив діабету на розвиток плоду. Постійно робіть виміри цукру — купіть домашній глюкометр. Так, вам доведеться здавати аналізи і проходити обстеження ніж здоровим жінкам. Але повірте — гра варта свічок!




Що таке HbA1c?

Аналіз на рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) — це базовий індикатор контролю діабету під час вагітності. Звичайний показник рівня глюкози постійно змінюється, але HbA1c вважається більш стабільним і достовірним. Це самий ефективний метод перевірки під час першого триместру. Якщо у вас діабет, рівень HbA1c на початку вагітності повинен складати приблизно 4,3 ммоль/л. Нормальні показники у другому триместрі: 

  • до прийому їжі: від 3,5 до 5,9 ммоль/л;
  • через годину після прийому їжі: не більше 7,8 ммоль/л.


Дієта

Під час вагітності ви повинні розуміти, що з'їдена їжа безпосередньо впливає на плід. При діабеті другого типу до дієти потрібно ставитися особливо уважно. Найчастіше доводиться коригувати звичний раціон, щоб уникнути нападів гіперглікемії чи гіпоглікемії. Програма харчування складається з урахуванням особливостей захворювання і розвитку плоду. Не можна забувати про продукти, що містять корисні для дитини речовини. Щоб не створювати стресові умови для організму під час вагітності, привчайтеся до здорового харчування ще до зачаття.

Фізична активність

Вагітність — не привід цілодобово валятися в ліжку. Фізичні навантаження важливі для підтримки тіла в тонусі і бадьорості. Варикоз. спазми, болі в спині і втома — поширені проблеми при вагітності, з якими допоможуть впоратися прості вправи і регулярні прогулянки. Прогулянки на свіжому повітрі сприяють здоровому кровопостачання плода.

Але пам'ятайте, що у всьому потрібно знати міру. Якщо до вагітності ви не займалися активним спортом, не варто експериментувати. Можливо, вам сподобаються не занадто інтенсивні заняття: ходьба, плавання, зарядка, гімнастика для вагітних. Крім того, фізичні навантаження допоможуть природним чином знизити рівень цукру в крові. Можливо, завдяки активності лікар дозволить знизити дозу інсуліну.

Гестаційний діабет

У більшості випадків гестаційний діабет діагностується під час другого триместру. Рідше — під час третього. Якщо аналізи показали підвищений цукор ще в першому триместрі — швидше за все, жінка хворіла на діабет ще до зачаття. Тимчасове явище викликане дією особливих гормонів, які виділяє організм протягом 9 місяців. В кінці вагітності гормон призводить до зниження чутливості організму до інсуліну, у зв'язку з чим, як правило, потрібна більша доза.

Супутні товари

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Як відрізнити оригінальну продукцію ТМ Контур Плюс від контрафактної   Оригінальна сертифікована продукція – це гарантія належного зберігання і транспортування, завдяки чому тест-смужки збе..

246.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.