0
0
0

Все про медичні маски



Все про медичні маски: наскільки ефективний головний атрибут 2020-2021 роки

Ще недавно медичні маски використовувалися хіба що в медустановах.  Але сьогодні це невід'ємна частина повсякденного життя.  Через пандемії COVID-19 ми користуємося простим засобом захисту кожен день.  Хоча маска - не панацея від вірусів, вона значно знижує ймовірність їх поширення.

Навіщо потрібні медичні маски

Більшість вірусів поширюються повітряно-крапельним шляхом: через кашель, чхання і просто подих. Маска стримує поширення декількома шляхами:
 

  • якщо її носить заражена людина, маска стримує потрапляння збудника в навколишнє середовище;
  • здорова людина захищає свій рот і ніс від попадання збудника через повітря (якщо поруч з ним знаходиться заражений);
  • при контакті рук з зараженими поверхнями здорова людина не чіпає своє обличчя, тим самим не допускаючи потрапляння збудника на слизові.


Як бачите, маска необхідна як хворим, так і здоровим людям.  Під час пандемії COVID-19 маску рекомендується носити навіть при відсутності кашлю або нежиті.  Все тому, що захворювання може проходити безсимптомно, а людина при цьому активно поширює збудник.

Чи можуть захистити медичні маски

Ефективність маски безпосередньо залежить від її складу (матеріалу) і правильного носіння.  Вона допоможе за умови, що ви дотримуєтеся всі запобіжні заходи.

Важливо: ймовірність зараження помітно знижується в комбінації з регулярною дезінфекцією рук.

Кожен повинен розуміти, що маска на 100% не захищає здорової людини від вірусу, адже вона не прилягає щільно і не закриває очі.  Але коли у зараженої людини є маска, поширення біоматеріалу помітно зменшується.  Частинки поширюються не більше ніж на 10-15 сантиметрів, а без маски - приблизно на 1.5 метра.  Таким чином, поширення зводиться до мінімуму, якщо маску носить кожен.

Відмінність респіратора від медичної маски

Який варіант захисту краще вибрати для повсякденного життя: маску або респіратор?  Все залежить від того, який ефект для вас важливіше.  Ви хочете захистити себе від вірусів або оточуючих від ваших біологічних виділень?  Звичайно, ви віддасте перевагу обидва варіанти відразу.  Тому враховуйте: респіратор з клапаном захищає тільки носія, так як виводить вологу від дихання назовні.  Маска ж захищає оточуючих і самого носія (останнє - з більш низькою ефективністю).

Які маски захищають від грипу і коронавируса

Отже, респіратори набагато ефективніше маски в якості захисту носія.  Але і тут є нюанс: респіратори бувають різні.  Перерахуємо властивості 3 типів виробів:
 

  • Респіратори класу FFP1 зазвичай використовуються в сільському господарстві і промисловості для захисту від пилу.  На жаль, від вірусів і бактерій вони не допоможуть.
  • Респіратори FFP2 утримують до 94% шкідливих речовин.  Вироби використовують для захисту на різних виробництвах і високою забрудненістю повітря.  Підходять для захисту від грипу та інших вірусів.
  • Респіратори FFP3 не пропускають 99% твердих і рідких частинок.  Це найнадійніший захист від вірусів.  Більш того, такі маски часто використовуються при роботі з особливо небезпечними матеріалами, а також в місцях з високою радіацією.

Як часто потрібно міняти маску

ВООЗ рекомендує міняти маску кожні 2-4 години.  В період активного перебування в громадських місцях варто носити один виріб не більше 2 годин.  Але якщо маска стала дуже вологою або її забруднили зовні (наприклад, поруч з вами чхнув людина), варто замінити маску відразу ж.

Як правильно носити медичну маску

Дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  1. Ретельно вимийте руки або використовуйте антисептик.
  2. Візьміть маску за гумки і зафіксуйте їх за вухами.  Розправте складки так, щоб маска закривала рот і ніс.  Складки повинні бути спрямовані вниз, а не вгору.
  3. Якщо маска двоколірна, надягайте її білою стороною всередину.
  4. З одного краю вироби є фіксатор, який необхідно закріпити на спинці носа.  Чим щільніше маска прилягає до тіла, тим краще.
  5. Не заводьте маску під підборіддя.
  6. Під час носіння маски намагайтеся не торкатися до неї.
  7. Щоб зняти захист, візьміться за гумки.
  8. Якщо це одноразова маска - викидайте її в контейнер для сміття.  Другий раз використовувати одноразову маску категорично не можна - це втрачає сенс.
  9. Багаторазову маску слід продезінфікувати (найпростіший і ефективний спосіб - випрати з антибактеріальним милом) ю
  10. Ретельно вимийте руки або продезінфікуйте антисептиком.


ВАЖЛИВО: якщо не дотримуватися перерахованих вище рекомендацій, ефективність маски виявиться вкрай низькою.

 

Як носити маску з окулярами

Якщо ви носите окуляри, маска може завдавати дискомфорт.  Щоб лінзи не запотівали, скористайтеся простими порадами.  Є 5 способів усунути конденсат:

  • Спосіб 1. Одягайте окуляри поверх маски, а не навпаки.
  • Спосіб 2. Трохи зігніть верхню частину маски всередину.
  • Спосіб 3. Прикладіть ділянку тканини до маски в там, де вона прилягає до носа.
  • Спосіб 4. Перед виходом на вулицю промийте скла в мильній воді.  Це створює непомітну плівку, яка запобігає утворенню пара.
  • Спосіб 5. Використовуйте спеціальний протитуманний спрей, який продається в оптиках.

Які бувають маски

Сьогодні є 6 основних видів масок, які активно використовуються в професійній діяльності або повсякденному житті.  Велика помилка вважати, що всі вони однаково ефективні.

Звичайна медична

Одноразова маска, що складається з 3 шарів: 2 зовнішніх і 1 внутрішній фільтр.

Стандартні одноразові маски захищають від дрібних частинок і пилу.  Такий захист знижує ймовірність передачі бактерій і вірусів навколишній людям.  Звичайна маска не захищає самого носія від вірусів, що передаються по повітрю.

Хірургічна маска

Це спеціалізована одноразова маска, що складається з 4 шарів На відміну від звичайної, тут присутній додатковий шар, що не пропускає рідину.  Такий захист важлива в хірургічній практиці, коли висока ймовірність попадання біоматеріалу на обличчя.

Хірургічна маска захищає від бризок і аерозолів.  Якщо лікар хворий, маска захистить оточуючих від поширення вірусів.  Така маска не захищає самого носія від вірусів, які поширюються по повітрю.

Респіраторна маска

Багаторазовий виріб зі спеціальним клапаном, який дозволяє видихати і виводити рідину.

Респіратори захищають від дрібних частинок і передачі бактерій / вірусів по повітрю.  Такі вироби здатні затримати до 86% крапель.

Більш високий захист можлива завдяки щільному приляганню маски до обличчя.  На кожному респіраторі вказаний ступінь фільтрації, чим вище вона - тим краще.

Багаторазова маска з вати і марлі

У період пандемії деякі віддають перевагу саморобним маскам.  Для її виготовлення використовують 4 шари марлі і 1 шар вати в якості фільтра.  Носять, як і звичайну маску, не більше двох годин.

Марлева маска захищає від дрібних частинок і пилу.

Вона не перешкоджає передачі вірусів по повітрю.

Ще один "народний" метод - наклеїти на внутрішню частину маски одноразову прокладку.  Це неефективно, оскільки, прокладка не покриває всю поверхню маски.  Капати на маску прополіс також не варто, оскільки ефірне олії подразнюють слизові оболонки дихальних шляхів.

Тканинна багаторазова маска

Маски шиють з різних тканин, зазвичай в 1-2 шари.  Є багато підтверджень того, що такий формат захисту має більше мінусів, ніж плюсів.  Тканина не забезпечує достатню продувність, в ній затримується волога від дихання.  Повторне використання і недостатня фільтрація часто призводять до збільшення ризику зараження.

Тканинна маска захищає від дрібних частинок і пилу.  Але вона не перешкоджає передачі вірусів.

Порівняйте показники:
 

  • хірургічна маска - захист від 33% крапель аерозолю;
  • бандана - від 11% крапель;
  • тканинна маска - від 6% крапель.

Маска Pitta

Це популярний тип захисту, який активно рекламують в мережі.  Маска складаються з 3 шарів: 2 бавовняних і 1 поліуретановий як фільтр.  Носять також не більше 2 годин, як і звичайні.  Використовують повторно, але тільки при правильній дезінфекції.

Маска Pitta частково захищає від передачі вірусів по повітрю.

При покупці такої маски звертайте увагу на матеріал, а не зовнішній вигляд виробу.  Красива форма і принт - зовсім не ті чинники, які повинні впливати на ваш вибір.

Чому не можна прати одноразову маску
Дезінфекція одноразових масок - це в корені неправильне поняття.  Одноразові маски потрібно носити 2 години, а потім утилізувати.  Якщо випрати одноразову маску, вона перестане бути ефективною.

 

Як прати багаторазові маски при коронавірусі

 Найпростіший спосіб: замочити в тазику і випрати вручну.  Багаторазові маски з марлі чи тканини легко продезінфікувати водою з додаванням мила, миючих засобів, порошку або білизни.  В ідеалі, потім маски потрібно висушити і пропрасувати.

 

Чи можна прати багаторазові маски в пральній машинці


Звичайно можна.  Але навряд чи ви захочете прати їх разом з іншими речами, а завантаження машинки заради 1-2 масок — це справа витратна.

ВАЖЛИВО: не можна дезінфікувати маски за допомогою мікрохвильової печі, ультрафіолетової лампи або простого "відпочинку" на сонці.  Не можна гладити одноразову маску - так вона втратить свої властивості.  Обробка антисептиком також неефективна, оскільки це усуне тільки частина збудників вірусу.

Сопутствующие Товары

Медицинские маски cиние трехслойные одноразовые 50 шт

Медицинские маски cиние трехслойные одноразовые 50 шт

Одноразовая медицинская маска — незаменимый атрибут современной жизни. Это повседневная защита для каждого человека и часть обязательной униформы медперсонала. В интернет-магазине Medico можно заказат..

66.00грн. 120.00грн.

Медицинские маски черные трехслойные одноразовые 50 шт

Медицинские маски черные трехслойные одноразовые 50 шт

Медицинские маски черные трехслойные одноразовые 50 штМаски из нашего каталога изготовлены из нетканого материала высокого и имеют все сертификаты качества. Изделие состоит из 3 слоев, каждый из ..

138.00грн.