0
0
0

Відновлення мови після інсульту



В залежності від локалізації інсульту уражаються ті чи інші функції організму. Однією з таких наслідків інсульту є мова. Згідно зі статистичними даними, близько 25% пацієнтів що перенесли інсульт, страждають тим чи іншим ступенем порушення мови.

 

Відновлення порушення мови при інсульті відбувається набагато повільніше, ніж при рухових розладах.

 

Види порушення мови при інсульті:

 

  • Моторна афазія. Характеризується труднощами або неможливістю формулювання пацієнтами своїх думок словами. Такі хворі дізнаються своє оточення, всі розуміють, але не можуть вимовити пов'язану мову;
  • Сенсорна афазія. Ситуація з точністю до навпаки. Хворі можуть вимовляти пов'язану мова, проте не розуміють її значення. Також вони не знатимуть і не розуміють своїх близьких.
  • Семантична афазія. Люди, що перенесли інсульт, здатні розуміти і відтворювати тільки прості слова і пропозиції. Сенс довгих речень у них втрачається.
  • Амнестическая афазія. У даному випадку хворі впізнають своїх близьких, можуть формулювати слова і пропозиції, але виникають труднощі з пібором потрібних слів для вираження своїх думок (не можуть пригадати назву предметів, імена людей і т.п.).
  • Тотальна (глобальна) афазія. Найгірший варіант. Характеризується ураженням декількох ділянок головного мозку. Хворі не розуміють мову і не здатні її відтворити.

 

При будь-якому з перерахованих вище видів порушень мови необхідна підтримка і допомога рідних в процесі реабілітації пацієнта. Природно, необхідність виконувати розпорядження лікаря йде за замовчуванням.

 

З людиною, що перенесла інсульт, обов'язково потрібно розмовляти, стимулювати його до самостійної вимови звуків, слів і речень. Обов'язково потрібно виконувати вправи спрямовані на тренування мовного апарату і стимулювання нервових закінчень до відновлення втрачених функцій. Основним принципом тут є поступовий перехід від простих вправ до більш складних. При цьому, обов'язково враховується вид мовних порушень у пацієнта.

 

 

 

Вправи для тренування мовного апарату у пацієнтів, що перенесли інсульт:

 

  • Трубочка. Пацієнту на 3-6 секунд пропонують скласти губи трубочкою. Потім 3-6 секунд відпочинок. Вправа повторюється 10-20 разів. Теж саме проробляється з мовою.
  • Прикушення по черзі верхньої і нижньої губи. Спочатку пацієнтові пропонують нижніми зубами захопити верхню губу, потім нижню. Вправа повторюється 10-15 разів.
  • Вишкірювання зубів. Хворому пропонується вискалитися. Кількість повторень, як і в попередній вправі.
  • Максимальне висування мови вперед. Хворому пропонують максимально висунути язик, потім прибрати його. Повторюється вправу 10-15 разів.
  • Облизування губ. Для початку хворому пропонують облизати нижню губу, потім верхню. Після повторити вправу в протилежному від напрямку (Тобто, якщо вправу почали зліва на право, то слідом пропонуємо виконати його справа наліво). Потім пацієнтові пропонується облизати губи по колу.
  • Дістати до неба. Хворий переніс інсульт відкриває рот і намагається дістати язиком до м'якого піднебіння.
  • Чашечка. Пацієнту пропонують розкрити рот, скласти мова чашечкою, підтримати так 3-6 секунд. Повторити вправу 10-15 разів.

 

Вправи на продовження.

 

Помічник говорить якусь просту фразу, а хворий повинен її продовжити. Почати можна з продовження слова. Наприклад, кроко ..., а пацієнт повинен додати "дил". І т.п.

 

 

 

Музична терапія.

 

Дуже хороші результат дає прослуховування пацієнтом улюбленої музики і поступові спроби подпеть улюбленому виконавцю. Дана терапія ефективна не тільки для відновлення втрачених мовних функцій, але і для поліпшення психологічного стану хворого.

 

 

 

Скоромовки.

 

Після успішного виконання все вищеперелічених вправ можна поступово переходити до скоромовки. Принцип той же. Від простого до складного.

 

Крім того, як ми вже говорили, одним з найважливіших моментів у відновленні пацієнта після інсульту є підтримка близьких, їх терпіння, настрій на позитивний результат. Обов'язково потрібно хвалити пацієнта який переніс інсульт навіть за маленькі успіхи! Це дуже важливо в процесі реабілітації і відновлення мови після інсульту.

 

Здоров'я вам і вашим близьким!

Супутні товари

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Paramed Indicator-X - це автоматичний тонометр із голосовим супроводом українською мовою. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та micro U..

1 584.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Paramed One-X - це базовий автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, універсальною манжетою. Офіційна гарантія від виробника – 5 років. ..

1 023.00грн.

Манжета для запястных тонометров Paramed WRX

Манжета для запястных тонометров Paramed WRX

Манжета для запястных тонометров Paramed WRXРазмер 12,5 — 20,0 смВеерообразная форма, мягкая, анатомически повторяет окружность руки, надежная липучка...

195.00грн.

Тонометр на зап'ястя Paramed WRX - акція!

Тонометр на зап'ястя Paramed WRX - акція!

Розпродаж. Упаковка може мати сліди від цінника, втрату кольору, потертості, невелику деформацію картону. Товар новий. Кількість обмежена.WRХ - компактний тонометр з великим екраном для тих хто веде а..

699.00грн. 980.00грн.