0
0
0

Види, пристрій і принцип роботи тонометрів



Лікарі настійно рекомендують стежити за артеріальним тиском, особливо після 40 років.  Регулярне перевищення норми несе шкоду здоров'ю людини і свідчить про наявність захворювань.  Гіпертонія - поширений недуга в світі, який вимагає постійного контролю.  Як відомо, будь-які відхилення від норми артеріального тиску проявляються у вигляді неприємних симптомів: запаморочення, нудота, слабкість і т.п.  Тож не дивно, що тонометр сьогодні можна знайти майже в кожному будинку.  Якщо у вас ще немає цього приладу, ми допоможемо вибрати відповідну модель.
 

Види тонометрів

Тонометр призначений для вимірювання тиску.  Деякі моделі паралельно фіксують пульс і ймовірні відхилення (наприклад, аритмію).  Прилади відрізняються між собою функціоналом, матеріалами, особливостями роботи, зовнішніми характеристиками і габаритами.

Є дві основні категорії апаратів: механіка і автомат (електроніка).  Електронні прилади можуть бути напівавтоматичні та повністю автоматичні.  Останні продаються в двох варіантах: плечові і зап'ястні Кожна модель має свої переваги і недоліки.  Механічні пристрої вважаються найточнішими, електронні - зручними і функціональними.

Принцип дії механічного тонометра

У механіці можуть використовуватися ртутні або мембранні манометри.
 

Що таке ртутний манометр?

Ртутний механічний тонометр - це першопроходець в області вимірювання артеріального тиску.  До сих пір такі прилади вважаються найточнішими, але майже вийшли з виробництва через небезпеку застосування ртуті.  В іншому пристрій тонометра не відрізняється від сучасних аналогів: манжета, груша для нагнітання повітря, фонендоскоп для прослуховування серцевих тонів.  Як і ртутні градусники, ці моделі можуть завдати шкоди здоров'ю людини у разі витікання небезпечної речовини.

Що таке мембранний манометр?

У таких манометрах є мембрана - тонка пластина, що прогинається під тиском інших внутрішніх механізмів.  Власне ця пластина і рухає стрілку на шкалі.  Такий спосіб абсолютно безпечний для здоров'я і максимально точний.


    Мембранний тонометр зараховують до професійних, так як використовується переважно медпрацівниками.  Для його використання потрібно освоїти навик прослуховування тонів.  Багато хто знаходить такий прилад складним, хоча досить всього декількох тренувань, щоб навчитися їм володіти.

    Як вимірювати тиск за допомогою механічного тонометра:
 

  1. Зафіксуйте манжету на плечі в місці на 2 см вище ліктьового згину.
  2. Одягніть фонендоскоп і помістіть його кінець під манжету в точці пульсації артерії.
  3. Нагнітайте повітря в манжету, поки не припиниться пульсація, потім продовжуйте до позначки 200 мм ртутного стовпа.
  4. Поступово розкручуйте клапан, поки не почуєте удари серця.
  5. Зафіксуйте показники: перші почуті «стуки» - це верхній тиск, останні - нижнє.
  6. Повністю спустіть повітря, щоб стрілка на манометрі опустилася до нуля.
  7. Повторіть завмер через 3-5 хвилин, щоб переконатися в правильності результатів.


Більш сучасні моделі не сильно відрізняються від своїх попередників.  Різниця може полягати лише в матеріалах і особливостях пристрою (наприклад, фонендоскоп вбудований в манжету).

Незаперечні плюси тонометра механічного типу:

  • недорогі;
  • точні;
  • прості;
  • довговічні.

Мінуси апарату:

  • хороший слух і зір - важливі умови для правильного виміру;
  • незручно використовувати самостійно;
  • немає додаткових функцій.


Незважаючи на високу точність, в домашніх умовах все ж радять використання електронні, а не механічні пристрої.  Механіка хороша тільки в тому випадку, якщо постійно поруч буде людина, яка зможе виміряти артеріальний тиск на слух.

 

Принцип дії автоматичного тонометра

Автоматичні моделі поділяють на два види: напівавтомат і автомат.  Працюють вони за схожим принципом, але є деякі відмінності.

Напівавтоматичні моделі

На відміну від механіки, замість манометра електронні тонометри мають дисплей, на якому відображаються всі результати.  Принцип вимірювання один і той же, але сам процес значно простіше.  Від користувача потрібно лише накачати повітря в манжету, а потім пристрій сам вважає показання і виведе на екран.

Електронік працює на батарейках або від електромережі.  Пристрій компактне і має більш широкий функціонал.

Переваги напівавтомата:

  • точність вимірів з похибкою до 3 мм рт.  ст;
  • відносно недорогі (середня цінова категорія);
  • простіші, в порівнянні з механікою (не потрібно прислухатися і стежити за показаннями манометра);
  • компактні;
  • Можна зареєструвати результати декількох вимірів і зчитувати серцевий ритм.

Недоліки моделей:

  • нагнітання повітря за допомогою груші може бути важким процесом для літніх людей;
  • може розрядитися або вимагати заміни батарейок;
  • електроніка, хоч і рідко, може вийти з ладу - тоді приладу потрібно ремонт.

Електронні моделі (Автоматичні тонометри)

Найпростіший, але при цьому досить дорогий тонометр.  Складається з електронного блоку і приєднаної манжети.  Для роботи апарату досить натиснути одну кнопку - він сам нагнітає повітря за допомогою електронасоса.  Прилад зчитує показники і виводить результати на екран.  Працює від мережі або на батарейках.  Дуже зручний і легкий, можна брати з собою в дорогу.  Дуже добре підходить для самостійного використання вдома.

  Переваги моделей:
 

  • майже неможливо виміряти артеріальний тиск неправильно - процес виміру максимально простий;
  • зручно користуватися літнім людям;
  • легкі і компактні.

Недоліки моделей:

  • дорогі в порівнянні з іншими типами тонометрів;
  • можуть бути похибки від 3 до 5 мм рт.  ст;
  • недовгий термін служби.


Багато сучасні тонометри автоматичного типу мають додаткові функції.  Залежно від моделі, автомати здатні зчитувати різні свідчення і надавати корисну інформацію:
 

  • нагадування про час минулого виміру;
  • визначення аритмії;
  • індикатор на правильність фіксації манжети;
  • середнє значення декількох вимірів;
  • автоматичне відключення після завершення процедури;
  • календар і годинник;
  • індикатор, який показує рівень заповнення манжети і т.п.

Запястний тонометр

Електронний апарат цього типу не має манжети, а сам по собі фіксується на зап'ясті.  Принцип вимірювання той же: положення руки - на рівні серця, повне розслаблення м'язів.

Зап'ястні моделі дуже компактні і зручні.  Вони користуються великою популярністю серед спортсменів, які регулярно вимірюють тиск під час тренувань.  На жаль, чим старша людина - тим більша ймовірність похибки.  Після 40 років судини зап'ястя зношуються, і апарат гірше зчитує пульс.  Тому такі моделі тонометра рекомендують використовувати молодим і активним людям.

переваги:

  • маленький і легкий, зручно носити з собою в сумці;
  • не потрібно роздягатися або закочувати рукава;
  • є можливість вимірювати тиск навіть під час руху;
  • немає необхідності у виборі розміру манжети;
  • той же набір функцій, що і в звичайному автоматичному тонометрі.

недоліки:
 

  • вікові обмеження;
  • крихкий апарат, що вимагає дбайливого звернення;
  • висока похибка при використанні під час руху;
  • дорогий.

Як вибрати тонометр

Для початку вивчіть характеристики всіх типів апарату, їх мінуси і плюси.  При виборі моделі не забувайте враховувати наступні моменти:

  • наявність захворювань (наприклад, при аритмії потрібен апарат з відповідним індикатором);
  • здатність використовувати ту чи іншу модель (наприклад, літнім людям важко справлятися з грушею);
  • ціновий діапазон (механіка - дешеві, напівавтомат - середня ціна, автомат - дорогі).

Визначтеся, де саме буде використовуватися прилад: будинки, в медзакладі, під час тренувань або подорожей.  Зупинивши вибір на конкретній моделі, переконайтеся в наявності гарантійного талона, сертифіката якості та інструкції на рідній мові.

Якщо ви вирішили оглянути тонометр перед покупкою, перевірте всю комплектацію.  Чи добре відкривається кришка для відсіку з батарейками?  Набирається повітря в манжету?  Чи працює вся електроніка?  Попросіть продавця виставити всі налаштування перед покупкою.

Якщо у людини, для якого призначений тонометр, є порушення в роботі серця - купуйте апарат з функцією інтелектуальної чутливості.  Механічний тонометр хоч і відрізняється високою точністю, але не підходить для самостійного застосування літнім людям.  Зупиніть свій вибір на механіці тільки в тому випадку, якщо вимірювати артеріальний тиск буде стороння людина без проблем зі слухом.

Отже, підібємо підсумки.

Медичні установи найчастіше вибирають механічні пристрої.  Людям за 40 краще придбати для домашньої аптечки плечової автомат або напівавтомат.  Молодь без особливих проблем з серцем може обмежитися зап'ястним тонометром.  Якщо є захворювання серцево-судинної системи і важлива фіксація різних показників - однозначно автоматичні тонометри з необхідним набором функцій.

Супутні товари

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Тонометр автоматичний Paramed Indicator-X с голосовим супроводом

Paramed Indicator-X - це автоматичний тонометр із голосовим супроводом українською мовою. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та micro U..

1 584.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Тонометр автоматичний Paramed One-X

Paramed One-X - це базовий автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, універсальною манжетою. Офіційна гарантія від виробника – 5 років. ..

1 023.00грн.

Тонометр на зап'ястя Paramed WR-X

Тонометр на зап'ястя Paramed WR-X

Paramed WR-X - компактний зап'ястний автоматичний тонометр з великим екраном для тих, хто веде активний спосіб життя. Офіційна гарантія від виробника – 5 років.   Важливі особливості: &..

980.00грн.

Тонометр автоматичний Paramed Expert-X з блоком живлення

Тонометр автоматичний Paramed Expert-X з блоком живлення

Paramed Expert-X - це універсальний автоматичний тонометр. Модель проста у використанні, має усі базові функції. Оснащена великим екраном, збільшеною манжетою та USB type-c портом. Офіційна гаранті..

1 230.00грн.

Тонометр на зап'ястя Paramed WRX - акція!

Тонометр на зап'ястя Paramed WRX - акція!

Розпродаж. Упаковка може мати сліди від цінника, втрату кольору, потертості, невелику деформацію картону. Товар новий. Кількість обмежена.WRХ - компактний тонометр з великим екраном для тих хто веде а..

699.00грн. 980.00грн.