0
0
0

Рівень глюкози в крові



Рівень глюкози (так званого цукру) в крові — це базовий критерій, за яким визначають стан здоров'я діабетика. Показник вимагає регулярного контролю в домашніх умовах.


Глюкоза життєво необхідна нашому організму в якості джерела енергії. Вона потрапляє в клітини через їжу, переважно у вигляді вуглеводів. Паралельно з цим глюкозу в невеликих кількостях виробляє печінка. Діабетики, підлаштовуючись під особливості свого організму, часто застосовують базальний інсулін — він підтримує рівень цукру в період між прийомом їжі.

Інсулін допомагає глюкозі потрапити в клітини і дати їм енергію. У здоровому організмі за цей процес відповідає підшлункова залоза, яка підтримує нормальний рівень цукру в крові. На жаль, при діабеті першого типу інсуліну виробляється недостатньо, а при другому — навіть великі обсяги інсуліну можуть не сприйматися організмом. У таких випадках глюкоза безцільно "подорожує" по кровотоку і накопичується в ньому. Подібна ситуація вкрай небезпечна для здоров'я і життя людини. 

 

Як контролювати рівень цукру

Сьогодні науці відомі різні способи перевірки та контролю глюкози:
 

  • Аналіз крові за допомогою спеціального приладу — глюкометра;
  • Система безперервного моніторингу;
  • Система професійного моніторингу глюкози.


Наявність в будинку глюкометра — це невід'ємна частина життя будь-якого діабетика. Прилад дозволяє в будь-який момент виміряти рівень цукру і перевірити свій стан. Регулярний моніторинг в домашніх умовах — запорука ефективного лікування діабету. Безперервний ж моніторинг проводиться під наглядом лікаря. 

Норми рівня глюкози

Миллимоли на літр (ммоль/л) — загальноприйнята одиниця виміру рівня цукру в крові. Всі сучасні глюкометри видають результати аналізу саме в цьому форматі. Нижче ми привели діапазони, які вважаються нормою для діабетиків і здорових людей:


 

 

на голодний шлунок

Через 90 хвилин після їжі   

НЕ діабетики

4,0–5,9 ммоль/л

До 7,8 ммоль/л 

Діабет першого типу

5–7 ммоль/л

Приблизно 5-9 ммоль/л

Діабет другого типу

4–7 ммоль/л

Приблизно 5-8,5 ммоль/л




Концентрація цукру ніколи не фіксується надовго — значення змінюється протягом дня в залежності від типу фізичних навантажень і з'їденого. Здоровий організм справляється з цими стрибками самостійно, швидко повертаючи значення в нормальний діапазон. Але при діабеті, на жаль, для цього потрібна допомога з боку у вигляді спеціальних препаратів або ін'єкцій штучного інсуліну.

 

Що впливає на рівень глюкози?

Стрибки цукру можуть бути викликані низкою зовнішніх і внутрішніх факторів:
 

  • прийом їжі або його перепустку;
  • фізична активність;
  • стресовий стан;
  • інші захворювання;
  • вживання алкогольних напоїв;
  • препарати;
  • непередбачене порушення режиму;
  • вагітність.


Вчені довели, що концентрація глюкози змінюється під впливом усіх цих факторів. Щоб не упустити момент, важливо регулярно користуватися глюкометром, проходити медичне обстеження і консультуватися з лікарем. 

Час вимірювань:

  • перед їжею;
  • через дві години після їжі;
  • перед відходом до сну;
  • перед фізичною активністю;
  • перед запланованих споживанням алкогольних напоїв;
  • у разі поганого самопочуття.

 

Що таке гіпо - і гіперглікемія


Гіпоглікемія — це стан, при якому рівень цукру в крові падає нижче нормального діапазону. Гіперглікемія, навпаки, передбачає підвищення концентрації глюкози. Обидва стану вкрай небезпечні для діабетика і можуть призвести до ускладнень. Деякі з них відчуваються вже в протягом дня, інші виявляються протягом подальшого життя.

При гіпоглікемії людина відчуває голод, слабкість і дезорієнтацію. Важливо відразу ж виміряти цукор і упевнитися, що ви зіткнулися саме з цим станом. В разі низького рівня глюкози потрібно негайно з'їсти що-то з високим вмістом вуглеводів або випити солодкий напій. У разі гіперглікемії людина відчуває спрагу, часто ходить в туалет. Можливі затуманений зір і головний біль. При цьому стані необхідно прийняти звичний препарат від діабету або ввести дозу інсуліну. Також знизити цукор допомагають легкі фізичні вправи.

 

Супутні товари

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

551.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.

Глюкометр Конутр Плюс Уан - Contour Plus One

Глюкометр Конутр Плюс Уан - Contour Plus One

Що вміє Глюкометр Контур Плюс УАН    Контроль діабету за допомогою мобільного додатку для Android і IOS пристроїв. Неперевершена точність +/- 10%.  Стандарт ISO 1519..

699.00грн.