0.00грн.
Зробити замовленняРівень глюкози в крові
Рівень глюкози (так званого цукру) в крові — це базовий критерій, за яким визначають стан здоров'я діабетика. Показник вимагає регулярного контролю в домашніх умовах.
Глюкоза життєво необхідна нашому організму в якості джерела енергії. Вона потрапляє в клітини через їжу, переважно у вигляді вуглеводів. Паралельно з цим глюкозу в невеликих кількостях виробляє печінка. Діабетики, підлаштовуючись під особливості свого організму, часто застосовують базальний інсулін — він підтримує рівень цукру в період між прийомом їжі.
Інсулін допомагає глюкозі потрапити в клітини і дати їм енергію. У здоровому організмі за цей процес відповідає підшлункова залоза, яка підтримує нормальний рівень цукру в крові. На жаль, при діабеті першого типу інсуліну виробляється недостатньо, а при другому — навіть великі обсяги інсуліну можуть не сприйматися організмом. У таких випадках глюкоза безцільно "подорожує" по кровотоку і накопичується в ньому. Подібна ситуація вкрай небезпечна для здоров'я і життя людини.
Як контролювати рівень цукру
Сьогодні науці відомі різні способи перевірки та контролю глюкози:
- Аналіз крові за допомогою спеціального приладу — глюкометра;
- Система безперервного моніторингу;
- Система професійного моніторингу глюкози.
Наявність в будинку глюкометра — це невід'ємна частина життя будь-якого діабетика. Прилад дозволяє в будь-який момент виміряти рівень цукру і перевірити свій стан. Регулярний моніторинг в домашніх умовах — запорука ефективного лікування діабету. Безперервний ж моніторинг проводиться під наглядом лікаря.
Норми рівня глюкози
Миллимоли на літр (ммоль/л) — загальноприйнята одиниця виміру рівня цукру в крові. Всі сучасні глюкометри видають результати аналізу саме в цьому форматі. Нижче ми привели діапазони, які вважаються нормою для діабетиків і здорових людей:
на голодний шлунок |
Через 90 хвилин після їжі |
|
НЕ діабетики |
4,0–5,9 ммоль/л |
До 7,8 ммоль/л |
Діабет першого типу |
5–7 ммоль/л |
Приблизно 5-9 ммоль/л |
Діабет другого типу |
4–7 ммоль/л |
Приблизно 5-8,5 ммоль/л |
Концентрація цукру ніколи не фіксується надовго — значення змінюється протягом дня в залежності від типу фізичних навантажень і з'їденого. Здоровий організм справляється з цими стрибками самостійно, швидко повертаючи значення в нормальний діапазон. Але при діабеті, на жаль, для цього потрібна допомога з боку у вигляді спеціальних препаратів або ін'єкцій штучного інсуліну.
Що впливає на рівень глюкози?
Стрибки цукру можуть бути викликані низкою зовнішніх і внутрішніх факторів:
- прийом їжі або його перепустку;
- фізична активність;
- стресовий стан;
- інші захворювання;
- вживання алкогольних напоїв;
- препарати;
- непередбачене порушення режиму;
- вагітність.
Вчені довели, що концентрація глюкози змінюється під впливом усіх цих факторів. Щоб не упустити момент, важливо регулярно користуватися глюкометром, проходити медичне обстеження і консультуватися з лікарем.
Час вимірювань:
- перед їжею;
- через дві години після їжі;
- перед відходом до сну;
- перед фізичною активністю;
- перед запланованих споживанням алкогольних напоїв;
- у разі поганого самопочуття.
Що таке гіпо - і гіперглікемія
Гіпоглікемія — це стан, при якому рівень цукру в крові падає нижче нормального діапазону. Гіперглікемія, навпаки, передбачає підвищення концентрації глюкози. Обидва стану вкрай небезпечні для діабетика і можуть призвести до ускладнень. Деякі з них відчуваються вже в протягом дня, інші виявляються протягом подальшого життя.
При гіпоглікемії людина відчуває голод, слабкість і дезорієнтацію. Важливо відразу ж виміряти цукор і упевнитися, що ви зіткнулися саме з цим станом. В разі низького рівня глюкози потрібно негайно з'їсти що-то з високим вмістом вуглеводів або випити солодкий напій. У разі гіперглікемії людина відчуває спрагу, часто ходить в туалет. Можливі затуманений зір і головний біль. При цьому стані необхідно прийняти звичний препарат від діабету або ввести дозу інсуліну. Також знизити цукор допомагають легкі фізичні вправи.