0
0
0

Симптоми діабету 1 типу



Перша і друга форми діабету схожі між собою. Ознаки захворювань теж перегукуються, але все ж є принципові відмінності в симптоматиці. При діабеті першого типу підшлункова залоза досить різко перестає виробляти інсулін, тому симптоми розвиваються стрімко. 


Найчастіше 1 форма діагностується у дітей. В юному віці ознаки проявляються набагато швидше, ніж у дорослих. З-за більш тривалого перебігу симптомів, зрілим людям помилково можуть поставити діагноз "діабет 2 типу".

Якщо у вас або ваших близьких спостерігаються такі ознаки, негайно зверніться до лікаря! Безконтрольний діабет являє серйозну загрозу для здоров'я і життя людини.
 

Найпоширеніші симптоми діабету першого типу: 

  • надмірна спрага;
  • прискорене сечовипускання;
  • втрата ваги;
  • стомлюваність;
  • низька концентрації уваги; 
  • затуманений зір;
  • свербіж і сухість деяких ділянок шкіри;
  • блювання;


Всі перераховані симптоми можуть бути ознаками та інших захворювань. Але особливість діабету 1 типу у тому, що все це виникає досить різко і несподівано, без будь-яких передумов. Досить бути поінформованим про основні "тривожного дзвіночка", щоб вчасно звернутися за медичною допомогою.

За статистикою 25% молодих людей діагностують діабет 1 типу вже на критичному етапі. Кетоацидоз — стан, при якому рівень цукру падає до небезпечної позначки. Людина відчуває дезорієнтацію, нездужання, біль у животі, прискорене серцебиття і нерівне дихання. Стан може призвести до коми та смерті людини.

Британський дослідницький центр Diabetes UK розробив схему 4 "Т": Просте опис симптомів дозволить своєчасно розпізнати проблему: 

(Toilet) Туалет

Якщо ваша дитина стала мочитися в постіль або часто бігати в туалет, на це не варто закривати очі. Прискорене сечовипускання — перший ознака діабету.

(Thirsty) Спрага

Якщо людина веде активний спосіб життя, споживання великої кількості води — це нормально. Але якщо людина відчуває постійну спрагу навіть без фізичного навантаження — це може бути симптомом хвороби. 

(Tired) Занепад сил

Постійна слабкість при діабеті — природне явище. Організм не виробляє інсулін, який повинен перетворювати глюкозу в енергію. Не дивно, що людина стає млявою і апатичною. 

(Thinner) Зниження ваги

Без інсуліну тіло починає переробляти клітини жиру і м'язів. Це єдина альтернатива, так як глюкоза більше не перетвориться в енергію. Чим далі захворювання залишається без лікування, тим більше ваги втратить людина. 

Латентний автоімунний діабет дорослих (LADA)

Діабет першого типу в більшості випадків виникає у дітей і підлітків. У зрілої людини ця хвороба може набути специфічну форму. LADA — це особливий різновид діабету 1 типу, так званий латентний автоімунний діабет дорослих.
 

Чому виникають такі симптоми?

Завдання інсуліну — контроль рівня глюкози в крові. Коли підшлункова залоза припиняє виробляти інсулін, глюкоза накопичується в крові, але не розщеплюється. Щоб позбутися від нагромадилося цукру, організм виводить надлишок разом з сечею. Майже працюють активніше, у зв'язку з чим частішає сечовипускання. Спрага — логічний наслідок виведення води з організму.

Коли організм починає брати енергію з жиру і м'язів, виникають кетонові тіла. В незначній кількості вони не небезпечні, але надлишок тіл може призвести до кетоацидозу. Стан супроводжується дезорієнтацією, запамороченням, слабкістю і голодом — це дуже небезпечно і вимагає негайної медичної допомоги.

Супутні товари

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

551.00грн.

Глюкометр Конутр Плюс Уан - Contour Plus One

Глюкометр Конутр Плюс Уан - Contour Plus One

Що вміє Глюкометр Контур Плюс УАН    Контроль діабету за допомогою мобільного додатку для Android і IOS пристроїв. Неперевершена точність +/- 10%.  Стандарт ISO 1519..

699.00грн.

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + Тест смужки 25 штГлюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використанняГлюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика.  Завдяки інно..

797.00грн.

Набір Глюкометр Countour Plus + тест смужки 50 шт

Набір Глюкометр Countour Plus + тест смужки 50 шт

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

962.00грн.