0
0
0

Як позбутися храпа в домашніх умовах



Що потрібно знати про храп?

Кожна третя людина старше 30 років хропить. Чоловіки після 60 років хроплять в 60% випадків, а жінки в 40% випадків.

Храп з'являється внаслідок проходження потоку повітря через звужені дихальні шляхи. Тканини глотки наближаються, і від проходження повітря вібрують.

Причиною появи храпу часто є викривлена ​​перегородка носа, поліпи в носі, гіпертрофія (збільшення) мигдалин, надмірна вага.

Вроджені вузькі носові ходи, довгий піднебінний язичок, порушення прикусу можуть призводити до храпу.

Храп також виникає при зниженій функції щитовидної залози, припинення менструального циклу у жінок, нестачі сну, стомлюваності, курінні, прийомі алкоголю або снодійних засобів, старінні.

Чим страшний храп?

Люди, що хроплять вранці відчувають себе не такими, що відпочили. Тому що, через храп людина прокидається сама і будить оточуючих. Також знижується працездатність, тому що за ніч мозок не встигає відновитися.

Якщо храп з'явився тільки під час нежиті, можна особливо не переживати. Коли пройде застуда, він піде сам. Будь-яка поява храпу, є передвісником апное (зупинки дихання) уві сні.

Апное може виникати кілька разів під час сну. Внаслідок цього у людини знижується насичення крові киснем. Синдром обструктивного апное сну (СОАС) є у 30-50% людей, що хроплять. У ряді досліджень показано, що ризик розвитку інсульту, артеріальної гіпертензії (АГ) та ішемічної хвороби серця (ІХС) в 2 рази вище у людей, що хропуть, ніж у не хроплять. Можливий навіть летальний результат уві сні. Тому при храпі необхідне проводити лікування.
 

Лікування храпу

Ефективним способом лікування храпу є зміна способу життя - зниження ваги, сон на боці і без високих подушек.Также лікування проводиться відповідно до причин його виникнення.

За статистикою звуження носових ходів зустрічається в 90% випадків у осіб з СОАС і хропінням. У таких людей лікування храпу починається з відновлення дихальної функції:

  • Очищення перед сном носа;
  • Більш ефективними є носові смужки. Наприклад, смужка носова тм Paramed - піднімає крила носа і розширює носові ходи, таким чином збільшується проходження повітря приблизно на 30%, поліпшується носове дихання, збільшується насичення мозку киснем, поліпшується сон, зменшується храп.

У разі недостатнього ефекту, інші методи використовуються за рекомендацією лікаря (отоларинголога), терапевта, ендокринолога, невропатолога).