0
0
0

Дієта при діабеті 1 типу



Конкретної програми харчування при діабеті першого типу не існує. Дієтологи стверджують, що харчування при даному захворюванні має ґрунтуватися на традиційних принципах збалансованого раціону. Основний акцент роблять на гармонії білків, жирів і вуглеводів.


Кожен діабетик з часом самостійно визначає, які продукти слід виключити з раціону. Якась їжа сильно підвищує рівень цукру, інша ж впливає тільки у великих обсягах. Допустима кількість з'їдених продуктів за день — це суто індивідуальний розрахунок.


Діабет першого типу передбачає щоденний підрахунок вуглеводів. Це необхідно при базально-болюсному режимі, який передбачає коригування доз інсуліну в залежності від з'їденого. Нижче ми наведемо деякі тонкощі підрахунку вуглеводів.

Рекомендації щодо коригування раціону при діабеті 1 типу:

  • Мінімізуйте вживання фруктового соку або інших солодких напоїв. Навіть кілька ковтків можуть викликати різкий стрибок рівня цукру в крові.
  • Не можна повністю виключати вуглеводи — вони необхідні для підтримки балансу. При нестачі вуглеводів чергова доза інсуліну може спричинити гіпоглікемію.
  • Робіть акцент на продуктах з високим вмістом клітковини. Овочі забезпечать вас необхідною енергією і доставлять в організм живильні речовини.
  • Мінімізуйте вживання шкідливого фаст-фуду і напівфабрикатів.

Вуглеводи при діабеті першого типу

Вуглеводи — не ворог діабетика, адже саме вони забезпечують наш організм енергією. Вуглеводи перетворюються в глюкозу, а потім споживаються клітинами всього організму. Здорова підшлункова залоза виробляє інсулін, який допомагає клітинам поглинати глюкозу. Якщо орган на це більше не здатний, доводиться використовувати штучний інсулін. При цьому вуглеводи можна і потрібно споживати, просто в нормованому кількості. Денна норма продуктів з високим вмістом вуглеводів залежить від статі, віку, ваги людини. Також впливає інтенсивність і тривалість фізичного навантаження.

 

Дієта на основі мінімального споживання вуглеводів

Діабетики помітили, що продукти з низьким глікемічним індексом дозволять уникнути різкого стрибка цукру після їжі. Вся справа в тому, що їжа з низьким ГІ засвоюється не так швидко.
 

Як рахувати вуглеводи

Щоденний підрахунок вуглеводів став невід'ємною частиною життя багатьох діабетиків. Метод визнаний досить ефективним, а при належній увазі дозволяє успішно справлятися з негативними сторонами діабету. Знаючи точну кількість споживаних вуглеводів, людина може розрахувати необхідну дозу інсуліну. Це забезпечує певну свободу в плані раціону, якщо ви дотримуєтеся базально-болюсного режиму. Наприклад, якщо дозволите собі щось солодке, досить порахувати вуглеводи і ввести відповідну дозу інсуліну. При базально-болюсному режимі ін'єкції проводяться ситуативно за принципом дії підшлункової залози.

 

Супутні товари

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Contour Plus

Глюкометр Контур Плюс. Покрокова відео інструкція, керівництво до використання Глюкометр Contour Plus - це вірний помічник діабетика. Завдяки інноваційним технологіям апарату регулярне ви..

551.00грн.

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Тест смужки для глюкометра Contour Plus 25 шт

Як відрізнити оригінальну продукцію ТМ Контур Плюс від контрафактної   Оригінальна сертифікована продукція – це гарантія належного зберігання і транспортування, завдяки чому тест-смужки збе..

246.00грн.

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест смужки для глюкометра Контур плюс 50 шт - Contour Plus

Тест-смужки Contour Plus виробляються швейцарськоїю компанією Bayer Consumer Care (з 2016 року відомою як Ascensia Diabetes Care).  Їх хімічний склад забезпечує високу точність вимірювань.&n..

411.00грн.