0
0
0

Що таке коронавірус COVID 19



COVID-19 - це захворювання, викликане раніше невідомим і маловивченим SARS-CoV-2 (вірус з численного сімейства коронавірусів).  Потенційно небезпечна інфекція здатна протікати як в легкій, так і дуже важкій формі.  Недуга став причиною глобальної пандемії, яка охопила майже кожен куточок Землі.  Щодня вчені публікують все нові і нові дані про причини, наслідки та методи боротьби з коронавірусів.

 
 Дізнатися якомога більше про COVID-19 - борг і необхідність кожного жителя планети.  Тільки знання і дотримання заходів безпеки здатні захистити вас і ваших близьких від потенційної загрози.


 Важливо: інформація в цій статті актуальна на липень 2020 року.
 

Заразність коронавируса: шляхи поширення захворювання

 COVID-19 передається крапельним і контактним шляхами.  На даний момент відомо, що інфекція поширюється від людини до людини.  Ймовірність розповсюдження по повітрю все ще вивчається, офіційних підтверджень немає.


 Отже, вірус може передатися при безпосередньому контакті або на невеликій відстані.  Під контактом розуміється дотик, в результаті якого вірус потрапляє на слизові оболонки носа, в рот або очі.  Інфекція може передатися після зіткнення з оболонками іншої людини (наприклад, через поцілунок) або просте рукостискання (якщо зараження не вимив руки).  Потенційно небезпечний будь-який предмет, якого стосувався заражений (продукти, дверні ручки, тварини, одяг та інше).


 На відстань, з актуальних даними, захворювання передається під час кашлю або чхання.  Дрібні краплі переносяться по повітрю і потрапляють на тіло / одяг або безпосередньо в дихальні шляхи перехожого.  Тому так важлива соціальна дистанція.  Рекомендована (а на рівні законодавства встановлена) дистанція від 1.5 м на вулиці і в громадських місцях.
 

Факти про зараження COVID-19

 

   Тварини
11 березня 2020 року Французьке агентство санітарної безпеки опублікувало дані, згідно з якими тварини не є переносниками COVID-19.
 
Продукти харчування
Фрукти, овочі та інші продукти самі по собі не можуть бути джерелом коронавирусной інфекції.  Інша справа - якщо на поверхню продукту потрапили частинки зараженого речовини (наприклад, в магазині хтось чхнув на яблуко).  ВООЗ рекомендує ретельно мити всі продукти після покупки.
 
Предмети і поверхні Термін життя вірусу поза організмом становить від 3-х годин до декількох днів.  наприклад:
  • пластик - 5 днів
  • папір - 4-5 днів
  • скло - 4 дня
  • дерево - 4 дня
  • метал - 48 годин
  • медичні рукавички - 8 годин
Люди похилого віку
    Заразитися можуть люди будь-якого віку, тому всі повинні дотримуватися заходів захисту від вірусу.  Люди похилого віку і хворі хронічними захворюваннями знаходяться в зоні підвищеного ризику.
 

 

Летальність COVID-19: коефіцієнт смертності

 На момент 9 липня 2020 року коефіцієнт смертності в Україні становив 2,6%.  Середній показник по світу: 4.5%.  На липень 2020 роки кількість померлих від коронавируса - 70,7 людини на 1 млн населення планети.  Дані змінюються день у день, відрізняються в залежності від країни і регіону.  Статистика смертності вказує, що найбільше загиблих серед літніх людей старше 60 років.  Найменше число смертей серед молодих людей без супутніх захворювань і дітей.
 

 Інкубаційний період коронавируса

 Інкубаційний період - це час від моменту зараження до появи перших симптомів.  Інфекція, спричинена коронавірусів SARS-CoV-2, проявляється протягом двох тижнів (від 1 до 14 днів).  Статистика показує, що в середньому симптоми дають про себе знати на 5-й або 6-й день після зараження.  На жаль, буває багато винятків з правил.  Хвороба може протікати безсимптомно при активному вірус.  Таким чином, людина поширює інфекцію, навіть не підозрюючи про зараження.
 

Симптоми COVID-19

 Ознак коронавируса дуже багато, у кожної людини розвивається індивідуальна клінічна картина.  Інфекція впливає на організм по-різному, багато симптомів можна сплутати з ознаками інших хвороб або нездужання.  Наприклад, вагітні жінки з коронавірусів скаржаться на втому і задишку - поширені побічні ефекти виношування дитини.

Основна симптоматика

Поширені ознаки

Менш поширені ознаки

Найбільш тривожні симптоми

высокая температура

сухой кашель

втома

хворе горло 

пронос 

кон'юнктивіт

головний біль

втрата смаку або запаху

висип на шкірі

зміна кольору пальців рук / ніг 

утруднене дихання 

задишка 

біль або відчуття здавленості в грудях

 втрата мови

 порушення рухової функції


Якщо ви помітили у себе один або кілька таких симптомів, дотримуйтесь інструкції ВООЗ:


Самоизолируйтесь будинку.
 

  1. Зателефонуйте своєму сімейному лікареві. Детально опишіть фахівця всі симптоми. Уточніть, чи контактували ви з інфікованими людьми, бували в громадських місцях або подорожували.
  2. Далі дійте згідно інструкції лікаря, який прийме рішення на основі наданої вами інформації.
  3. Якщо у вас спостерігаються тривожні симптоми або не збивається температура вище 38 градусів — негайно викличте "швидку" за номером 103. 
  4. При легких симптомах лікар призначає самоізоляцію. Людина справляється з легкими симптомами до повного одужання. Ліки від коронавіруса немає, тому всі призначені препарати і методи лікування спрямовані на боротьбу саме з симптомами.


Близько 80% інфікованих одужують без особливого лікування, в домашніх умовах. Люди з легкою формою коронавіруса не потребують госпіталізації. Однак приблизно ⅕ хворих страждає від важкої форми захворювання. У таких пацієнтів розвивається дихальна недостатність, ознаками якої і є утруднене дихання, задишка, здавленість в грудях. Під час госпіталізації багатьох людей з гострою формою підключають до апарату ШВЛ (штучна вентиляція легенів). 
 

Вік і стан здоров'я при коронавирусе

Ранні дослідження китайських вчених показують, що приблизно 80% летальних випадків припадає на осіб старше 60 років. З них 75% страждали від супутніх захворювань, таких як діабет і хвороби серця.


Дані Ситуаційного звіту ВООЗ №7 від 27 січня 2020 року:

  • середній вік заражених COVID-19 за межами Китаю — 45 років;
  • серед виявлених випадків зустрічаються люди від 2 до 74 років;
  • 71% випадків зараження — чоловіки.


Інфекція COVID-19 поширюється серед людей будь-якого віку і статі.


Виділяють три основних фактори, що впливають на тяжкість перебігу COVID-19 і ризик летального результату:
 

  • вік людини;
  • наявність супутніх захворювань;
  • своєчасне надання медичної допомоги.

Дихальна недостатність на фоні гострого респіраторного дистрес-синдрому — головна причина смерті пацієнтів на даний момент. У групі ризику знаходяться люди з такими недугами:
 

  • хронічні захворювання легенів, наприклад, астма;
  • захворювання серця та судин;
  • гіпертонія;
  • хронічні захворювання нирок;
  • рак;
  • діабет.


Люди молодого віку без серйозних захворювань складають меншість серед хворих. Тим не менш, вони все-таки є. Летальні випадки зафіксовані як серед молоді, так і дітей. 

Оцінка ризику ВООЗ коронавирусу 

Оцінка ризику — це статус, який Всесвітня організація охорони здоров'я присуджує будь-якої хвороби. Існує 4 статусу: низький, високий, дуже високий. Від цієї оцінки залежить заходи, які зобов'язані вжити світові відомства охорони здоров'я. У лютому 2010 року спалах COVID-19 отримала найвищу оцінку ризику на глобальному рівні. Саме цей статус став підставою для запровадження карантину у багатьох країнах світу.
 

Профілактика коронавіруса 

Зараження коронавірусом — це величезні ризики, необхідність самоізоляції і тривале лікування. Немає способу з'ясувати, як інфекція вплине саме на ваш організм. Замість боротьби з COVID-19 краще і зовсім не допустити зараження. Профілактика — головний союзник у боротьбі з пандемією.


Щоб запобігти зараженню і не допустити поширення коронавіруса, візьміть за правило наступне:
 

  • частіше мийте руки з милом, щоразу не менше 20 секунд (робіть це ретельно, згідно з рекомендаціями ВООЗ);
  • альтернатива миття рук — антисептик із вмістом спирту не менше 60-80%;
  • носіть маску в громадських місцях;
  • не торкайтеся до обличчя руками, коли перебуваєте поза домом;
  • при чханні або кашлі закривайте ніс і рот згином ліктя або використовуйте серветку;
  • дезінфікуйте поверхні, з якими ви контактуєте на роботі та в громадських місцях;
  • на вулиці і в громадських місцях дотримуйтесь дистанцію від 1,5 метра;
  • мінімізуйте близькі контакти з людьми: рукостискання, поцілунки, обійми.


Щоб захистити себе і свою родину, дотримуйтеся профілактичних заходів дому:
 

  • контролюйте рівень вологості і температури: оптимальна вологість — від 40 до 60%, температура — від 18 до 25 градусів; 
  • провітрюйте кімнати кілька разів в день, щоб повітря в будинку постійно оновлювався (це важливо не тільки для житлового, але і робочого простору);
  • регулярно робіть вологе прибирання;
  • мийте (бажано з миючим засобом або в гарячій воді) всі покупки з магазину; 
  • не допускайте контакту маленьких дітей з брудним взуттям, тримайте її біля входу в шафі або на окремій полиці (ризик передачі коронавіруса через взуття мінімальний, але обережність не завадить). 


Слідкуйте за оновленнями офіційної інформації і використовувати елементарні методи захисту в повсякденному житті. Пам'ятайте, що COVID-19 — виліковна хвороба. Не піддавайтеся паніці, поширюйте знання про коронавирусе і подавайте особистий приклад своєму оточенню.