0
0
0

Що робити якщо розбився градусник?



Інтернет рясніє порадами, що робити якщо вдома розбився ртутний градусник.

Всі ми зі шкільної лави знаємо про шкоду ртутних випарів, тому за допомогою докладних порад з інтернету ми з завданням зібрати ртуть і знешкодити місце на якому розбився градусник зможемо. Помістити ртуть (будемо сподіватися, що ми зібрали її всю) в банку з холодною водою ми теж зможемо, а от що робити з цієї ртуттю і залишками розбитого градусника ніхто не знає.


Розповім свій досвід:

Після дзвінка в МНС за номером 101, нам дали номер служби, яка займається подібними питаннями. У Дніпрі це 056-376-53-52. У службі детально повторили інструкцію по збору ртуті розбитого градусника (якої рясніє весь інтернет) ... але приїхати, забрати ртуть, виміряти забрудненість квартири їм зараз виявилося не зручно. Повідомили що забрати зможуть ртуть з розбитого термометра, коли у них буде машина в моєму районі, але мені потрібно бути вдома. А цей нещасливий розбитий градусник засипати хлоркою і загорнути в поліетиленовий пакет до їх приїзду. Так, а приїхати вони зможуть протягом тижня ..., але потрібно бути вдома. Чисто з спортивного інтересу я обдзвонила всі контакти, які інтернет видавав за запитом утилізації розбитого ртутного терометра.

Більшість компаній можуть прийняти градусники від 200 штук ....

До всіх «приємностей» додалося ще почуття страху, за не до кінця усунуті наслідки розбитого напередодні градусника.

Не буду оригінальна, опишу етапи усунення осколків і вмісту розбитого градусника, зіставивши інтернет поради, з порадами МНС і практичним досвідом.

 

Що робити якщо розбився термометр?

 

  1. Як тільки сталвся прикрий інцидент, потрібно видворити з кімнати дітей і тварин, оскільки їм для того, щоб отримати отруєння ртуттю, потрібно набагато менше отруйних випарів. Також важливо, щоб не рознесли ртуть на тапочках і волохатих лапках.
  2. Відчиніть двері та кватирки, щоб знизити концентрацію парів отрути в кімнаті. По можливості охолодити квартиру до 18 градусів (температура при якій ртуть ще не випаровується).
  3. Підготувати банку із кришкою, налити туди розчин із марганцівкою, підготувати листок паперу, скотч або пластир, в крайньому випадку хлібний м'якуш. (Магніт не піде, ртуть НЕ магнітиться, пилосос теж не підійде, якщо не хочете його викинути).
  4. Одягнути на руки рукавички, і чим-небудь закрити рот і ніс.
  5. Зібрати залишки розбитого ртутного термометра, щастя якщо не на ворсистому килимі і не на м'яких меблів з закутками.
  6. Помістити кульки ртуті, то, чим збирали і залишки розбитого градусника в банку з марганцівкою.
  7. Місце падіння розбитого градусника ретельно вивчити з ліхтариком, тримаючи його якомога ближче до підлоги - ртуть і дрібні скла будуть відсвічувати.
  8. Промити місце падіння розбитого градусника розчином хлорки - пляшка на 5 літрів води або концентрованим розчином марганцівки. Маленький коврик поруч з місцем падіння на всякий випадок викинула.
  9. Тапочки, пов'язку, рукавички покласти в щільно закритий пакет. Нічого не викидаємо просто в сміття. Все віддаємо МНСникам.

А вже везти самим або чекати їхнього візиту вирішуйте самі.

Я ж пішла в аптеку і купила точно такий-же градусник, але БЕЗРТУТНИЙ. Коштує він гривень 70- дешевше, ніж електроний. Тому підіть теж в аптеку, купіть такий безртутний термометр, а цей жахливий ртутний відкладіть на дальню дальню полицю, поки не розбили. Можливо через декілька років в нашій країні все-таки з'являться пункти прийому шкідливих відходів і тоді ... А поки все, що можемо.

Супутні товари

Термометр без ртуті Paramed

Термометр без ртуті Paramed

Термометр безртутний Paramed — ідеальний вибір для тих, хто не любить електронні термометри та побоюється використовувати ртутні аналоги. Прилад простий в використанні, як і класичний скляний термомет..

147.00грн.